Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a dat de înțeles că nu a priceput de ce Cristian Ghinea (USR-PLUS), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, s-a agitat atât după declarațiile lui despre priceperea predecesorului Marcel Boloș (PNL) și despre PNRR.
Bogdan s-a arătat apoi din nou nemulțumit de faptul că PNL nu deține acum anumite ministere, dar a punctat că atunci „când ești într-o coaliție nu poți să ai tot ce-ți dorești”. El a refuzat să spună la ce ministere ar fi putut renunța liberalii în timpul negocierilor cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea actualului Guvern.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Amintim că Rareș Bogdan afirmase că „dacă Marcel Boloş era ministrul Fondurilor Europene, sau Investiţiilor, sau cum Dumnezeu, că îi tot schimbă numele, vă asigur că eram în cele 14 state care semnau PNRR-ul şi încasam până la sfârşitul lui august banii! Aşa, îl semnăm prin septembrie”.
În replică, Ghinea a transmis: „Sunt siderat de inocența mimată a lui Rareș Bogdan. Marcel Boloș a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde și 4% digital (față de 37% și 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poți pretinde profesionist dacă citești regulamentele pe care trebuie să le aplici. Faptul că sunt elegant cu partenerii de coaliție și mă abțin să comentez ce am preluat, văd că nu e nici înțeles, nici apreciat.
„Am văzut că unii au sărit ca arși. Eu am spus-o cu drag și cu apreciere pentru Marcel Boloș. Marcel Boloș a fost unul dintre cei mai buni miniștri pe care i-a avut Cabinetul PNL anul trecut, un om extrem de valoros, apreciat, respectat. De acolo am văzut tot felul de reacții din astea care mi s-au părut exagerate.
Cert e că ăsta e adevărul, ce să comentăm mai mult… Sunt 14 state care semnează, noi nu semnăm. Sigur că vom semna și noi, sigur că vom lua banii, nu se pune problema, că UE nu ne lasă pe dinafară, dar era mult mai simplu să explice frumos. Dar nu poți să jignești. Faptul că m-a jignit pe mine… Eu sunt obișnuit cu jignirile și sunt un om care, fiind credincios, îmi fac o cruce și-mi trec toate atacurile astea, dar Marcel Boloș e și preot, e un om pe care-l doare. M-a durut mai mult atacul la Marcel… E un mare profesionist”, a declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.
Acesta a mai spus că nu vrea să intre în detalii deoarece nu vrea să-i complice situația premierului Florin Cîțu, care „trebuie să gestioneze o situație complicată într-o coaliție”.
Totuși, Bogdan a punctat că dacă negocia el împărțirea ministerelor la formarea actualului Guvern, „probabil arătau altfel”: „A fost o retragere de 30 de minute a dlui Orban, la care n-a participat nici Cîțu, premierul desemnat, nici Rareș Bogdan, nici Sighiartău… Au participat Orban, cu Cioloș, cu Barna și Kelemen. Eu n-am fost acolo, au venit apoi cu rezultatele…”.
„Când ești într-o coaliție, nu poți să ai tot ce-ți dorești. Sigur că ne-am fi dorit să fie… că în campania electorală PNL a vorbit despre cum dezvoltă România. Dezvoltăm România cu Ministerul Transporturilor, al Dezvoltării, al Fondurilor Europene (niciunul nu e condus acum de liberali – n.r.)”, a continuat Rareș Bogdan.
Acesta nu a vrut să spună la ce ministere ar fi putut renunța liberalii în cadrul negocierilor.