Rareș Bogdan, despre deputații USR-PLUS care au votat împotriva sprijinului pentru Schitul românesc de la Muntele Athos: „Se dovedesc ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și diplomație”

Rareș Bogdan, despre deputații USR-PLUS care au votat împotriva sprijinului pentru Schitul românesc de la Muntele Athos: „Se dovedesc ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și diplomație”
Foto: Rareș Bogdan / Facebook

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, în rol decizional, acordarea unui sprijin financiar de 960.000 de euro pentru Schitul românesc „Prodromu” de la Muntele Athos, Grecia. Inițiativa a fost adoptată cu 258 de voturi „pentru”, iar toate cele 31 de voturi „împotrivă” au venit de la deputații USR-PLUS, inclusiv de la Dan Barna, context în care Rareș Bogdan a declarat că aceștia „se dovedesc ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și diplomație”.

Ce a declarat Rareș Bogdandespre deputații USR-PLUS care au votat împotriva sprijinului pentru Schitul Prodromu

„Aici e vorba in primul rând de istorie! Niște cărți de istorie ar fi utile. Ce fel de educație au primit acești copii de la părinții și bunicii lor? Cei care astăzi au votat împotriva așezământul cultural, spiritual și istoric de la muntele Athos……. se dovedesc ignoranți și necunoscători de tradiții, istorie și diplomație. Oare trebuie să uităm cine suntem, de unde venim, pentru a îngroșa rândurile unor organisme fără logică spirituală? La ce recurgem când ni se frânge sufletul? Sau nu ni se mai frânge? Suntem roboți? …Fără istorie, tradiții, fără inimă suntem o frunză în vânt! Doamne, dă-le minte și ajută-i să vadă adevărul, calea și viața! In acest caz nu e vorba de dogmatism și nici măcar de Spiritualitate exacerbata, dacă se poate vorbi vreodată de așa ceva, aici e vorba de istoria noastră ca neam, de nimic altceva”, a scris Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, miercuri, pe Facebook.

Alți 17 deputați USR-PLUS s-au abținut de la vot, la fel cum au făcut și doi deputați UDMR.

Schitul Prodromul, sau Înaintemergătorul, a fost întemeiat între anii 1852-1866 de ieroschimonahulNifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie, fiind închinat Sfântului Ioan Botezătorul, potrivit MunteleAthos.ro. Acesta se află pe teritoriul Mănăstirii Lavra, iar cei care au contribuit cel mai mult la ridicarea schitului au fost domnitorul Moldovei Grigorie Ghica, caimacanul Munteniei Alexandru Ghica, Sofronie Mitropolitul Moldovei și Nifon Mitropolitul Munteniei, dar nu au lipsit nici ajutoarele credincioșilor din România.

Schitul Prodromul este cel mai cunoscut loc de nevoință al monahilor români din Muntele Athos, iar așezământul se aflăla capătul estic al peninsulei Athos, în zona pustnicească numită Vigla, între Marea Egee, la răsărit, şi vârful Athonului, la apus, potrivit Doxologia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:42 - Nicolae Ciucă: Dorința PSD este să intre și liderul AUR în turul 2. Este și dorința Rusiei, motiv pentru care consider că cetățenii României trebuie să fie cât se poate de atenți (VIDEO)
13:28 - Speciile de animale care nu vor mai putea fi ucise începând cu 2027. A fost aprobat proiectul de lege
13:28 - Decizie: Toate companiile de petrol, gaze și carburanți să plătească din 2025 impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Inclusiv firmele mici
13:22 - Nicolae Ciucă: Ciprian Ciucu, o revelație a alegerilor locale din București. A demonstrat că este un primar al cetățenilor și merită să fie alături de Emil Boc și Ilie Bolojan în primii cei mai buni edili ai PNL (VIDEO)
13:12 - Ciprian Ciucu, despre investițiile Primăriei Sector 6 în Educație: „Va fi construit cel mai important și cel mai fain colegiu tehnic din țară – și asta vă promit – la PTTR” (VIDEO)
12:59 - Un român a amenințat că aruncă un bloc în aer, în Italia: „Nu-mi găsesc un loc de muncă și m-a părăsit soția”
12:52 - Blinken a ajuns în Israel, pentru discuțiile de încetare a focului din Gaza, a 11-a oară după ce a început războiul
12:45 - Alexandru Dimitriu îl acuză pe Piedone de abuz în serviciu la Primăria Sectorului 5: „100 de milioane de lei sunt date prin achiziții directe” (VIDEO)
12:26 - Nicolai Tand și Sorin Brotnei riscă șapte ani de închisoare în Indonezia. Ce infracțiune gravă au comis participanții la Asia Express
12:24 - Ciprian Ciucu, la învestirea pentru un nou mandat de primar al Sectorului 6: Le mulțumesc cetățenilor și consilierilor locali / Am recuperat undeva spre 40 de hectare de spații verzi, pe care le-am redat comunității (VIDEO)