EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a „umflat” producția de porumb cu 4 milioane de tone, arată datele Comisiei Europene și aleDepartamentul de Stat American
Daea va trebui să explice cum a ajuns la aceste cifre, care au dus la creșterea prețului la porumb și a destabilizat piața. Mai mult,țara noastră ar putea fi și sancționată pentru aceste rapoarte.
Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură în Parlamentul European,eliberalul Daniel Buda, a declarat pentru B1.ro că statul român ar putea fi dat în judecatăpentru aceste neconcordanțe, întrucât UE nu poate asigura necesarul de porumb și nici nu a importat, bazându-se pe datele Ministerului Agriculturii din România.
„Rapoartele false sunt trimise de multă vreme dar de câteva luni de zile cei de la Comisia Europeană s-au sesizat că lucrurile nu sunt conforme cu realitatea, plecând de la niște cifre comunicate anterior, la niște producții posibile care puteau să existe în România. S-au cerut lămuriri pe aceste chestiuni, deoarece discutăm de o cantitate foarte mare de porumb care este raportată în plus, respectiv 4 milioane de tone, ceea ce înseamnă foarte mult în balanța comercială a Uniunii Europene, deoarece în funcție de cantitățile de porumb existente în Uniunea Europeană se încheie acorduri comerciale, sau se importă porumb în cantități suficiente în vederea asigurării pentru animale, pentru consumul alimentar, iar în momentul în care s-a constatat că nu există aceste cantități de porumb, evident că cei de la Comisia Europeană s-au sesizat. Altfel ar fi importat porumbul din Argentina, din Brazilia, din celelalte state ca să acopere necesarul. Ei s-au bazat pe porumbul din România, porumb care de fapt nu există.” a declarat pentru B1.ro vicepreședintele Comisiei pentru agricultură în Parlamentul European.
Despre motivația lui Petre Daea de a prezenta aceste rapoarte false, Daniel Buda crede că se ridică suspiciunea unor înțelegeri cu anumiți traderi, suspiciune care ar trebui verificată de instituțiile statului.
„E o chestiune care ține de grandomania pe care o afișează domnul ministru Petre Daea în relațiile cu oficialii europeni și la nivel de erou național,să demonstreze cât este de competent în activitatea pe care o desfășoară. Probabil este și o reminiscență de pe vremea comuniștilor când raportam producții la hectar doar pentru a fi în fruntea clasamentului. Evident că în primul rând România are de suferit la capitolul credibilitate, pentru că cel mai greu este să îți câștigi credibilitatea în fața instituțiilor europene, și foarte ușor o poți pierde. Sper să nu avem de-a face și cu sancțiuni în această direcție. În momentul în care cineva vine și anunță o supraproducție sau o producție foarte mare, automat prețurile scad la producători. Iată că aceste declarații bombastice ale domnului Daea, au dus la scăderea prețului la porumb, în timp ce alții care aveau toate informațiile exacte au profitat de chestiune asta și au făcut achiziții de porumb la prețuri foarte mici. Aici nu vreau să mă duc mai departe, să suspectez înțelegeri cu anumiți traderi în direcția asta. Sunt instituții ale statului care pot să verifice informația asta. ” a arătat Daniel Buda.
Eurodeputatul cere demisia sau demiterea lui Daea și spune că Guvernul ar putea suporta consecințe grave în urma acestor raportări false și a consecințelor pe care le-au avut asupra prețurilor la porumb.
„Vorbim de manipularea bursei. Ca să nu mai vorbim de faptul că există ca și infracțiune prevăzută în legislația specială în momentul în care Guvernul comunică date false. Dacă cineva își pune mintea la contribuție poate să dea statul în judecată, fie Guvernul Românei, fie Ministerul, pentru că s-a plecat de la niște informații false. E o chestiune foarte gravă ceea ce s-a întâmplat, să comunici informații false către o instituție europeană. Este o chestiune minimală demisia sau demiterea lui Petre Daea din fruntea Ministerului Agriculturii”,a concluzionat eurodeputatul.
Petre Daea a explicat diferența dintre cele două rapoarte, cel al INS și cel al Departamenului de Stat american, prin autoconsum, însă acest autoconsum nu a creat o diferență între cele două rapoarte în anii anteriori mandatului său.
Menționăm că doar în mandatul actualului ministru diferența dintre raportările României și cele ale Departamentului de Stat American pentru 2017 și 2018 este de 25%. Asta după ce în mandatele anterioare diferența era 0.