Raluca Turcan: Lansăm o schemă de ajutor de stat pentru domeniul cultural în valoare de 100 de milioane de euro / Cine va beneficia de acest sprijin

Publicat: 18 11. 2020, 18:16
Foto: Raluca Turcan / Facebook

Vicepremierul liberal Raluca Turcan a anunțat lansarea unei scheme de ajutor pentru domeniul cultural în valoare de 100 de milioane de euro. Vor fi ajutați astfel cei din industria culturală, organizatorii de evenimente culturale și festivaluri de muzică, librăriile și editurile.

Turcan a mai precizat că pot fi eligibile organizațiile neguvernamentale și societățile comerciale și vor exista două tipuri de granturi: cele cu valoare fixă de 4.000 de euro și cele cu valoare variabilă, cu un plafon maxim de 800.000 de euro.

Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, toate entitățile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural.

„Linia de finanțare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind și ONG-urile din domeniul cultural și zona de artiști independenți”, a insistat Raluca Turcan.

Vicepremierul a mai precizat că Guvernul a ajuns la această formă a schemei de ajutor după mai bine de 15 runde de întâlniri cu artiștii și organizatorii de evenimente. De asemenea, a fost constituit și un grup de lucru pentru stabilirea unui mecanism de consultare transparent.

Raluca Turcan, detalii despre schema de ajutor pentru domeniul cultural

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, în ședința de Guvern de miercuri, va fi prezentat Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii și a tuturor actorilor culturali.

Pentru schema de ajutor vor fi eligibile organizațiile neguvernamentale și societăți comerciale (IMM și întreprinderi mari).

Tipurile de granturi acordate în doemniul cultural:

  • Microgranturi cu valoare fixă de 4000 de euro;
  • Granturi variabile, raportate fie la vânzarea de carte, fie la numărul de bilete comercializate în anul 2019, cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

Entitățile interesate să primească astfel de granturi trebuie să înscrie în Registrul Sectorului Cultural.

„Schema de granturi vine să completeze măsurile pe care le-am luat deja în beneficiul celor care activează în acest domeniu:

Acces la schema de granturi stabilită prin OUG 130/2020 – microgranturi de 2000 de euro; granturi de capital și de investiții;

Șomaj tehnic (75% din salariul mediu brut pe țară) pentru cei care activează în domeniul cultural – 3 000 de beneficiari (indemnizația pe drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi de autor);

Exigibilitatea impozitului pentru rezidenți și nerezidenți aplicabilă organizatorilor de evenimente;

Reglementări privind biletele achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în anul 2020” a scris Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Vicepremierul a mai precizat că bugetul estimat pentru schema de ajutor e de aproximativ 100 de milioane de euro, bugetul final urmând a fi stabilit în baza datelor obținute din etapa de preînscriere.

„Accentuez faptul că linia de finanțare va fi destinată inclusiv sectorului independent, beneficiarii fiind și ONG-urile din domeniul cultural și zona de artiști independenți”, a subliniat Turcan.

Nicușor Dan: „Salut acest ajutor pentru întregul sector cultural”

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a apreciat că acest sprijin e binevenit pentru activitatea culturală din Capitală.

„Cultura nu este doar o necesitate și nu e doar un indicator al civilizației unei națiuni, cultura este un motor de dezvoltare. (…) Bucureștiul are o mare oportunitate cu zona creativ-culturală. S-a creat un ecosistem cultural creativ, în special în zona independentă. Salut acest ajutor pentru întregul sector cultural pentru că ajută ca o întreagă expertiză și profesionalizare să nu se piardă. Sper să avem un dialog la fel de bun între Primărie și Guvernul României”, a declarat Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.