Raluca Turcan, ministrul liberal alMuncii, a declarat că într-un an am putea avea o nouă Lege a salarizării. Aceasta a precizat că, pe fond, nu mai e mult de lucru la proiect, dar e apoi nevoie de consens politic, de discuții cu fiecare categorie socio-profesională și, în final, de un vot în Parlament.
„Pe fond, nu mai avem foarte mult de lucru la această lege, dar, după ce o finalizăm, ne trebuie un consens politic, evident, în coaliţia de guvernare şi ulterior să începem negocierile cu fiecare categorie socio-profesională. După aceea să trimitem proiectul de lege la Parlament, acolo, evident, vor avea loc dezbateri pentru că nu suntem deţinătorii adevărului absolut şi într-un final să iasă această lege”, a declarat Raluca Turcan la Realitatea PLUS, potrivit News.ro.
Turcan s-a arătat apoi încrezătoare că „într-un an de zile am putea avea o nouă lege a salarizării” și că aceasta va fi cu adevărat unitară căci, în acest moment, există atât de mult eexcepții la lege încât „excepţia a devenit regula în sistemul de salarizare unitar”.
„De ce consider eu că trebuie să fie o doză destul de mare de precauţie, atunci când vorbim de această lege? Pentru că o categorie beneficiară de excepţie pentru care sporurile au ajuns să fie chiar 85% în plus faţă de salariul de bază o reprezintă sistemul de sănătate şi anume medicii şi sunt medici care cu sporuri cu tot, ajung să aibă 85% în plus faţă de salariul pe care l-ar avea fără sporul de condiţii foarte periculoase, foarte dificile. Or medicii au fost eroi în această etapă. Gândiţi-vă, cum ar fi să vină un decident şi să spună ”hai, nu ne interesează!””, a mai afirmat ministrul Muncii.
Turcan a mai spus că în această problemă „trebuie raţiune, populismul lăsat de-o parte”: „Ştiu că pentru unii politicieni ar fi foarte interesant să vină la televizor şi să spună tăiem toate sporurile, nu ne mai trebuie, bugetarii dacă s-ar putea să trăiască cu salariul minim pe economie”.
Ministrul Muncii a mai precizat apoi că există aproximativ 60.000 de bugetari plătiţi cu salariul minim pe economie. În sistemul privat, numărul de angajați în această situație e de circa 1,3milioane.
Săptămâna trecută, ministrul Muncii vorbea despre eliminarea inechităților din Legea salarizării.
„Sunt sporuri date pentru condiții de muncă dificile, acelea trebuie să fie privite serios și să fie păstrate, dar și sporuri care nu sunt justificate. (…) Ca și angajat primești un spor care îți asigură deplasarea, da îți mărește salariul și îți completează venitul și este un spor justificat. Nu putem veni acum să spunem tăiem toate sporurile. (…) Analizăm spor cu spor, să încercăm să eliminăm din inechitățile unei legi care trebuia să fie unitară și numai unitară nu este”, a declarat ministrul Muncii, pe B1 TV.