Raluca Turcan: În România, rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități e sub media UE. Prin PNRR, propunem 50 de milioane de euro pentru reforma sistemului de protecție a acestora
Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că în România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități e de 43,7%, sub media UE de 50,6%, iar cadrul juridic nu stimulează inserția profesională a acestora. Turcan a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere această situație. Astfel, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 50 de milioane euro vor fi investite în reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități.
Raluca Turcan, despre rata de angajare a persoanelor cu dizabilități
Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Muncii au organizat, vineri, o întâlnire comună pentru a pune bazele unui mecanism prin care să crească procentul de angajare a persoanelor cu dizabilități în structurile statului, dar nu numai.
„În România rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități este sub media UE, și anume 43,7 % față de 50,6 %, iar cadrul juridic nu stimulează în mod eficace capacitatea persoanelor cu dizabilități de inserție profesională. Serviciile publice de sprijinire a ocupării forței de muncă sunt limitate și există disparități între regiuni, între zonele rurale și cele urbane și între grupurile socio-economice. În plus, procentul adulților care participă la activități de învățare este unul dintre cele mai scăzute din UE și înregistrăm niveluri ridicate de inactivitate, mai ales în rândul femeilor, al tinerilor, al persoanelor slab calificate, al persoanelor cu dizabilități și al persoanelor în vârstă”, a declarat ministrul Muncii.
Măsurile discutate azi la Sibiu sunt cuprinse în Strategia națională privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2027.
„În plus, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă desfășoară deja proiecte cu finanțare europeană având drept scop asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, pentru creșterea șanselor de ocupare”, a mai spus ministrul.
Raluca Turcan a precizat apoi că 50 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt destinate reformei în sistemul de protecție a persoanelor cu dizabilități: „PNRR la rândul său este un mecanism prin care propunem 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, bani investiți în modernizarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități. PNRR va putea finanța și economia socială, iar dezvoltarea de întreprinderi va avea drept efect creșterea gradului de ocupare în rândul persoanelor cu dizabilități”.
Azi, autoritatea județeană sibiană a semnat un protocol de colaborare cu Agenția județeanță de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), care va avea drept beneficiari persoanele cu dizabilități și, pe termen lung, companiile aflate în căutare de angajați.
„Protocolul este un exemplu care, multiplicat și aplicat în țară, poate reduce diferențele între România și restul țărilor UE și, mai ales, poate aduce un plus de normalitate în viața persoanelor cu dizabilități”, a precizat ministrul Raluca Turcan.