Raluca Turcan: Guvernul a prelungit prin OUG mai multe măsuri de sprijin pentru persoane și companii. Avem în lucru un pachet amplu de alte măsuri de relansare economică

Raluca Turcan: Guvernul a prelungit prin OUG mai multe măsuri de sprijin pentru persoane și companii. Avem în lucru un pachet amplu de alte măsuri de relansare economică
Foto: facebook.com/RalucaTurcan

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanță de Urgență, astfel încât măsurile instituite pe timpul stării de urgență în spirjinul unor categorii de persoane și companii să continue. România va trece la starea de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus. Liderul liberal a mai precizat că, la începutul lunii iunie, vor lansa mai multe măsuri de sprijin pentru economie și categoriile vulnerabile.

În ceea ce privește protecția socială, Ordonanța de Urgență prevede, de exemplu,prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie, cu posibilitatea menținerii după această dată doar în domeniile în care se vor păstra restricții, atât pentru angajații cu contracte individuale de muncă și profesile liberale, PFA și alte categorii de profesioniști.

„Intenţia noastră este de a completa ulterior acest mecanism cu o măsură activă de sprijin pentru reluarea activității companiilor, prin suportarea de către stat a unei părți din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic sau care intră în câmpul muncii”, a precizat Turcan, pe Facebook.

Părinții vor beneficia de zile libere plătite până la 12 iunie, când se încheie anul școlar.

OUG mai prevede că instituțiile și firmele cu peste 50 de angajați sunt obligate să stabilească programe individualizate de muncă, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și până la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.

Acordarea mai multor drepturi de asistență socială a fost, de asemenea, prelungită până la 31 mai. Este vorba aici despre concediile și indemnizațiile pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru acomodare în cazul încredințării copilului spre adopție.

Termenul de eliberare a certificatelor de situații de urgență pentru operatorii economici afectați a fost prelungit până pe 15 iunie. Tot până atunci s-a extins și termenul până la care se pot înainta către instituțiile de credit cererile de suspendare a plății ratelor.

Executivul a mai decis, de asemenea, ca pe perioada stării se alertă să fie interzise deconectările consumatorilor de la rețeaua de gaz, electricitate, apă canal și salubritate.

Raluca Turcan a explicat apoi și măsurile în domeniul Sănătății implementate prin această Ordonanță:

„Se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID19.

Consultaţiile medicale acordate de medicii de familie şi în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.

Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat.

Serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic și la domiciliu se decontează la nivelul activității efectiv realizate”.

Vicepremierul a mai precizat că Guvernul a reglemetat și transportul gratuit pentru școlari: „elevul va merge cu carnetul de elev la transportator – i se va elibera un document de călătorie și transportatorul va păstra cotorul. Elevul va preda cealaltă jumătate a documentului la școală. Școala va da lista cu aceste documente autorităților publice locale, care vor vira banii direct transportatorilor. Elevii nu vor plăti nimic. Vor circula doar pe bază de carnet. Operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.”.

Aceasta a mai anunțat că au fost luate măsuri și pentru susținerea celor din domeniul cultural, de asemenea puternic afectați de criza COVID-19: „Posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate sau transformarea acestora în vouchere ce se pot folosi apoi pentru evenimente culturale ulterioare. Pentru veniturile impozabile obținute de nerezidenți din România din domeniul organizării de evenimente impozitul se calculează, respectiv se reține în momentul plății venitului și se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc evenimentul. În formularea acestor măsuri, am fost luate în vedere și demersurile similare adoptate de alte state pentru susținerea sectorului cultural (Australia, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Italia, Letonia)”.

Măsuri în domeniul fiscal:

„Asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materialele sanitare sunt scutite de TVA.

Condiția pentru aplicarea scutirii este ca bunurile achiziționate să fie utilizate de acestea pentru combaterea COVID-19 sau să fie donate altor entități care le folosesc în acest scop.

Măsura este limitată în timp – până la 1 septembrie 2020, şi nu necesită aprobări suplimentare din partea C.E.”.

Vicepremierul Raluca Turcan a mai anunțat că Guvernul pregătește un pachet de măsuri pentru relansarea economică. Acestea vor fi aplicate în paralel cu cele anunțate până acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:39 - Cătălin Drulă, despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „E extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”
19:34 - Accident bizar în Capitală. După coliziune, pasagera a aruncat o geantă din mașină. Ce au descoperit polițiștii
19:29 - O nouă descoperire în medicina modernă. Oamenii de știință lucrează la un spray nazal care ar putea să oprească boala Alzheimer
19:29 - Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, solicită demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan: „A fost la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”
19:09 - Ce suma ar trebui să aibă orice român în contul bancar. Motivul pentru care nu este bine să aveți mulți bani pe card
19:07 - Klaus Iohannis: Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată
18:59 - Ilie Bolojan: „Nu este vina oamenilor care au votat împotrivă, este vina noastră care am fost la putere ani de zile, care nu ne-am comportat astfel încât oamenii să aibă încredere” (VIDEO)
18:56 - Trei case din Tulcea au fost cuprinse de flăcări. De la ce a izbucnit incendiul
18:50 - Ilie Bolojan: “O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1% îmbunătățire, să avem o creștere totală a țării, nu doar 50% în București, pentru că n-are efect” (VIDEO)
18:40 - Tânăr arestat preventiv după ce și-ar fi ținut iubita sechestrată timp de trei săptămâni. Polițiștii au intrat în casa bărbatului și l-au imobilizat