Raluca Turcan: Este momentul să ajungem să stimulăm menținerea oamenilor în viața activă și să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate

Raluca Turcan: Este momentul să ajungem să stimulăm menținerea oamenilor în viața activă și să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate
Foto: Guvernul României / Facebook

Cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român se referă la grupele de muncă, a precizat Raluca Turcan, ministrul Muncii, care susține că „legislația lasă loc de interpretări” și că, uneori, deciziile instanțelor sunt „halucinante”. Demnitarul promite o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă, demers despre care spune că „este o obligație”.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, despre pensionarea anticipată și menținerea oamenilor în viața activă

„Eu cred că este momentul ca, în România, să ajungem pe de o parte să stimulăm menținerea în viața activă a oamenilor, dacă pot și dacă doresc, să menținem acest calendar de egalizare a vârstei de pensionare între bărbați și femei, 63 și 65 de ani, pe care deja îl avem asumat pe legislația în vigoare, și în același timp să încercăm să mai facem un pic de curățenie în privința pensionărilor anticipate”, a declarat ministrul Muncii, luni, la Antena 3.

Întrebată ce le spune celor care susțin că vrea să elimine pensionarea anticipată și să mărească vârsta de pensionare, Raluca Turcan a răspuns: „Exclus, nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Ea există peste tot în lumea aceasta. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionare anticipată, și aici avem discuții foarte serioase în Ministerul Muncii și o să lansăm în curând o campanie prin care Inspectoratele teritoriale de muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiții de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă și, implicit, pensionare anticipată”.

„De altfel, cele mai multe dosare câștigate de pensionari împotriva statului român sunt pe grupele de muncă, uneori fiind decizii ale instanțelor halucinante. Vreau să vă spun că pompierii din cadrul SMURD, de exemplu, au o grupă de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus instanță, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă pentru pompierul de la SMURD și evident că a câștigat, și asta doar pentru că legislația lasă loc la interpretări. Pe partea aceasta, intrăm, așadar, cu o clarificare a modului în care se acordă aceste grupe de muncă, este o obligație, nu putem să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, și în paralel să stimulăm menținerea în activitatea profesională”, a adăugat ministrul Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`