Raluca Turcan, către autoritățile locale: Să luăm măsuri astfel încât în şcoli să fie condiţii de distanţare pentru elevi. Să suplimentăm spaţiile de predare

Publicat: 27 07. 2020, 17:38

Vicepremierul Raluca Turcan a transmis, luni, la o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţia Oraşelor din România (AOR) că trebuie luate măsuri pentru începutul anului școlar2020. Liderul liberal a precizat că în clase trebuie să fie condiţii de distanţare pentru elevi, cerând autorităților să încerce să suplimenteze spaţiile de predare.

Raluca Turcan cere autorităților locale să suplimenteze spațiile de predare pentru elevi

Raluca Turcan a avut o intervenţie luni, în sistem videoconferinţă, la şedinţa Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România. Ea a transmis primarilor că Guvernul lucrează pe mai multe scenarii în privinţa începerii anului şcolar.

Ea consideră că trebuie făcut un efort comun, autorităţi centrale şi autorităţi locale, pentru începerea noul an şcolar în cât mai bune condiţii.

“Vreau să închei, rugându-vă să facem front comun, în perspectiva începerii anului şcolar. Guvernul lucrează pe mai multe scenarii, noi ne dorim revenirea la o viaţă normală şi dacă s-ar putea să condiţiile epidemiologice să ne permită reluarea cursurilor, anului şcolar, faţă în faţă, însă avem şi alte scenarii care să aducă şi elementele de predare online în diferite proporţii şi dacă vom apela şi la predarea online sau la învăţarea faţă în faţă, împreună cu dumneavoastră, cei care investiţi în infrastructura şcolară va trebui să luăm măsuri astfel încât în şcoli în clase să fie condiţii de distanţare pentru elevi, să încercăm să suplimentăm spaţiile de predare astfel încât să avem şi partea de securitate sanitară pentru copii cât şi partea de calitate a serviciilor educaţionale de care se ocupă Ministerul Educaţiei”, a declarat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Cele trei scenarii luate în calcul pentru începerea anului școlar

Anterior, ministrul Educației, Monica Anisie, a spue că sunt luate în calcul trei scenarii pentru începerea anului școlar.

Unul dintre acestea se referă la reluarea cursurilor în mod clasic, cu respectarea strictă a unor măsuri igienico-sanitare impuse de Ministerul Sănătăţii.

Există un ascenariu hibrid, care este cel mai plauzibil în condițiile date, potrivit căruia unii elevi sau studenţi vor fi în sala de clasă şi ceilalţi vor urmări cursurile de acasă, urmând ca aceştia să facă o rotaţie, în funcție de dispozițiile primite de la Ministerul Sănătății.

Al treilea scenariu luat în calcul vizează învăţarea online, prin desfășurarea în continuare a cursurilor acasă.

Tablete pentru toți elevii din țară, încontextul cursurilor online

În acest context pandemic, președinteleKlaus Iohannisa promulgat Legea care prevede obligativitatea de a asigura elevilor sau cadrelor didactice accesul la cerere, la un laptop sau la o tabletă, conectate la internet, de către Ministerul Educației.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor si profesorilor infrastructura necesara, constând în dispozitive şiacces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şolare de e-leaming şi a altor platforme educaţionale agreate”, este prevederea adăugată în legea promulgată de Iohannis.