Raluca Turcan: Guvernul a prelungit concediul dat părinților, ajutorul pentru șomaj tehnic și termenul de depunere a solicitărilor pentru amânarea ratelor. Noi măsuri în transport gratuit pentru elevi (VIDEO)

Publicat: 14 05. 2020, 17:12
Foto: gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, joi, că Guvernul PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea unor măsuri de sprijin, dată fiind că această criză generată de epidemia de coronavirus nu s-a terminat, chiar dacă România este pe punctul de a depăși starea de urgență. Turcan a insistat că aceste măsuri de sprijin se aplică doar pentru o perioadă limitată și doar în unele domenii. De exemplu, Ordonanța prevede prelungirea șomajului tehnic până la 1 iunie și acordarea în continuare a unor drepturi de asistență socială. Totodată, ea prelungește măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți, până la 12 iunie. Consultațiile medicilor de familie se vor putea realiza în continuare de la distanță, iar decontarea lor se va face fără cardul de sănătate. Vicepremierul a anunțat măsuri și pentru susținerea industriei spectacolelor.

Guvernul PNL a adoptat o OUGpentru prelungirea unor măsuri de susținere a populației

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență care vizează mai multe domenii. Aceasta prevede, de exemplu, extinderea perioadei de acordare a șomajului tehnic până la 1 iunie, în cazul sectoarelor afectate de criza COVID-19. Există și posibilitatea enținerii în domeniile care vor fi restricționate în continuare. Va fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți până la 12 iunie 2020. Și alte indemnizații se vor acorda în continuare de aceeași manieră ca până acum.

Instituțiile și companiile cu peste 50 de angajați trebuie să aibă program de lucru individualizat, pentru a se evita aglomerația.

Consultațiile medicale la medicii de familie și în ambulatoriuse pot realiza în continuare la distanță, decontarea se face fără card. Serviciile medicale pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor, chiar și celor neasigurați. Turcan a mai precizat că guvernanții vor aloca sume suplimentare pentru decontarea prioritară a concediilor medicale pentru persoanele infectate sau carantinate.

„Am introdus reglementări menite să susțină industria spectacolelor. Am introdus posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate. Dacă pe parcursul unui an biletele nu au putut fi folosite, se vor returna banii. Pentru veniturile impozabile ale industriei de evenimente, ele vor fi plătite la momentul realizării veniturilor”, a declarat Turcan.

De asemenea, prin OUG,operatorii de transport sunt obligați să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancțiunea încetării contractului.

Asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente și echipamente de protecție vor fi scutite de TVA dacă bunurile sunt utilizate în combaterea COVID-19 sau donate în scop similar.

Turcan a precizat că Guvernul liberal va veni cu măsuri economice în sprijinul firmelor afectate, una dintre ele vizând achitarea de la buget a unei părți din salariul angajaților.

Ordonanța prevede și „prelungirea termenului de eliberare a certificatelor de urgență până la 31 mai. Până la 15 iunie e prelungită posibilitatea de depunere a solicitării pentru amânarea ratelor bancare”, a mai declarat vicepremierul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Epidemie de coronavirus în România – Cele mai recente date

De la izbucnirea epidemiei de COVID-19, în țara noastră au fost confirmate 16.247 de persoane infectate. 9.053 dintre acestea s-au vindecat, dar 1.046 au decedat.

Până în prezent, la nivel național au fost prelucrate 286.217 de teste.

În carantină instituționalizată sunt 14.066 de oameni, iar alți 18.118 în izolare la domiciliu.

În Diaspora, 2.880 de români au fost depistați pozitiv cu coronavirus, iar 102 au decedat.

România se pregătește să treacă de la starea de urgență la starea de alertă. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență va lua toate măsurile necesare pentru ca sănătatea românilor să fie protejată, a dat asigurări premierul Ludovic Orban. E a preluat conducerea structurii.