Rafila susține că sistemul de sănătate nu va mai fi sustenabil economic în 5 – 7 ani dacă nu va fi dezvoltată asistența medicală prespitalicească: „Proiecte solide de investiții încep chiar anul acesta” (VIDEO)
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că trebuie dezvoltată medicina prespitalicească. Acesta a susținut că „peste cinci – șapte ani sistemul de sănătate din România nu va mai fi sustenabil din punct de vedere economic dacă nu mutăm greutatea de la asistența medicală spitalicească spre asistența medicală ambulatorie”.
„O să avem proiecte solide de investiții care încep chiar din acest an și o să putem să redăm încrederea și speranța oamenilor că sistemul de sănătate din România începe să progreseze”, a mai afirmat ministrul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac, pe B1 TV.
Rafila, despre investițiile în asistența medicală prespitalicească
„Vreau să le mulțumesc colegilor de la serviciile de ambulanță. Știți că Ambulanța oferă servicii medicalizate, spre deosebire de SMURD, care are doar în foarte mică măsură servicii medicalizate. Dânșii de obicei acordă doar primul ajutor și transportă pacienții la Unitățile de Primiri Urgențe. Circa jumătate din intervențiile Ambulanței sunt medicalizate și oferă ajutor medical la domiciliu și pacientul nu mai e transportat la spital.
Dar noi nu putem să avem un sistem în care ambulanța merge la domiciliu sau ambulanța sau SMURD-ul transportă pacientul la spital, noi trebuie să avem un sistem care dezvoltă medicina prespitalicească – centre de permanență cu medici de familie sau cabinete de medici de familei asociate, care pot oferi servicii medicale cât mai mult timp, și ambulantorii de specialitate, fostele policlinici, unde poți face și o investigație, poți primi un tratament.
De curând a fost o ședință comună cu guvernul Spaniei și am discutat cu omologul meu spaniol. Acolo serviciile prespitalicești sunt foarte bine dezvoltate. E singura soluție să nu stăm ore întregi la UPU. Dar politica trebuie să se schimbe în sensul că dacă vrem să avem spitalele funcționale, trebuie să alocăm fonduri și să pregătim oamenii și să facem atractivă… și o să avem grijă. la negocierea cu noul contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate să schimbăm paradigma și să finanțăm corespunzător exact aceste servicii, că dacă nu dăm bani la serviciile prespitalicești, această situație va continua.
Cel mai grav e că peste 5 – 7 ani sistemul de sănătate din România nu va mai fi sustenabil din punct de vedere economic dacă nu mutăm greutatea de la asistența medicală spitalicească spre asistența medicală ambulatorie. Lucrul ăsta e foarte clar și toate țările și-au dat seama de importanta asistenței medicale prespitalicești”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru B1 TV.