Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că România nu s-a preocupat să-i țină pe medici în țară. De altfel, nici nu există o evidență privind deficitul pentru fiecare specialitate în parte. Abia acum ministerul lucrează la o politică de resurse umane coerentă, care ar trebui să aibă ca efect atragerea de medici în sistem și la păstrarea lor.
„Noi nu avem o politică de resurse umane. (…) Abia acum facem pași ca să avem o astfel de politică de resurse umane și o rezolvăm tot în cadrul PNRR care să estimeze necesarul de medici pentru diversele tipuri de specialități și un lucru extrem de important, să producă retenția medicilor”, a declarat Rafila, pentru Europa Liberă.
Recent, profesorul Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a declarat la Europa Liberă că, în zece ani, Medicina de familie va fi un dezastru: „Avem 10.500 de medici de familie, iar din aceștia, jumătate au peste 60 de ani. Practic, în zece ani, va fi un dezastru, nu vom avea medici de familie, în condițiile în care intrările în sistem sunt de 2 la sută”.
De asemenea, Coriu a spus că, după ce au luat o pauză pe timpul pandemiei de coronavirus, medicii au început iar să plece din țară: „Cifra medicilor care pleacă în străinătate este în ușoară creștere. Depășește 1.000 de oameni anul acesta.(…) Am făcut o analiză sociologică, la care au răspuns 8.800 de medici, și am constat că burnout înalt și foarte înalt, adică rata de oboseală mare și foarte mare, au 34% dintre medici. Asta înseamnă că acești medici devin neempatici, acești medici pot greși și pot face malpraxis”.
Însă ministrul Sănătății a afirmat pentru sursa citată că, totuși, sunt și medici care se întorc în țară: „Nu am cifrele. Vi le poate spune, eventual, domnul profesor Coriu”.
Întrebat despre propunerile Colegiului Medicilor cu privire la modificarea Legii malpraxisului, ministrul Sănătății a replicat: „Am o rugăminte: Aș vrea să faceți interviu cu mine. Nu putem să facem un interviu în care referirile dumneavoastră sunt legate de declarațiile domnului profesor Coriu.”
Rafila nu a vrut apoi să răspundă la o altă întrebare pe această temă: „Nu, Legea malpraxisului este în Parlament”.
La insistența jurnalistei, acesta a explicat: „Trebuie să găsim o soluție încât să protejăm personalul medical de excese, de abuzuri, pentru că unul dintre elementele de care trebuie să ținem cont atunci când ne gândim la dorința oamenilor de a lucra în sistemul de sănătate, se referă și la protecția lor în raport cu obligațiile lor profesionale și cu eventualele acuzații de malpraxis care pot să apară, câteodată justificat, dar de multe ori și nejustificat”.