Rafila: Sistemul de sănătate are două viteze. Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii / Vom schimba acest sistem și avem sprijinul politic necesar

Rafila: Sistemul de sănătate are două viteze. Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii / Vom schimba acest sistem și avem sprijinul politic necesar
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că sistemul sanitar românesc funcționează cu două viteze: în timp ce unii medici vin de acasă, din timpul lor liber, să aibă grijă de pacienți, alții nici nu se sinchisesc, deși sunt de gardă. Rafila a mai spus că va schimba sistemul și are sprijin politic în acest sens.

Rafila, despre medicii români

„Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. (…) Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24.

Ministrul a criticat apoi Colegiul Medicilor pentru că nu s-a implicat după cazul gravidei de la Botoşani, care a murit după ce a fost ignorată de medici vreme de șapte ore.

Rafila promite schimbarea sistemului sanitar românesc

Alexandru Rafila a susținut apoi că va schimba sistemul de sănătate românesc și a părecizat că există sprijin politic din punct de vedere legislativ.

„Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului.

Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi.

Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…) Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare