Raed Arafat: Peste 50% din infecțiile cu COVID-19 sunt transmise de asimptomatici. Florin Ovidiu Orțan (PSD): Dacă stă cuminte cu masca pe botic, e suficient

Raed Arafat: Peste 50% din infecțiile cu COVID-19 sunt transmise de asimptomatici. Florin Ovidiu Orțan (PSD): Dacă stă cuminte cu masca pe botic, e suficient
Foto: Pixabay

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat luni, la dezbaterile din Comisia Juridică pe legea privind carantina și izolarea, că sunt necesare reglementări legislative pentru ca autoritățile să poată lua măsuri împotriva persoanelor depistate cu coronavirus care nu respectă izolarea. Acesta a mai atras atenția că, dincolo de faptul că o astfel de persoană poate transmite boala și altora, ea însăși poate avea de suferit deoarece starea de sănătate i se poate înrăutăți brusc. Problema e complexă, a mai susținut Arafat. Nu de aceeași părere sunt unii parlamentari. Senatorul social-democrat Florin Ovidiu Orțan, de profesie medic, a spus că pacientul COVID-19 fără simptome nu e un pericol „dacă stă cuminte acasă, cu masca pe botic”. Legea privind carantina și izolarea este acum blocată în Senat.

Raed Arafat, despre persoanele infectate cu coronavirus și asimptomatice: Sunt potențial contagioase

Prezent, luni, la dezbaterile din Comisia Juridică pe legea privind carantina și izolarea, secretarul de stat Raed Arafat le-a explicat aleșilor cât de important este să existe instrumentul legislativ pentru ca persoanele depistate cu coronavirus, fie ele și asimptomatice, să poată fi ținute în izolare.

„Pacientul asimptomatic are COVID-19. Măsura care s-a luat în România a fost să nu se amestece asimptomatici care sunt potențiali contagioși. Un studiu de la Universitatea Yale arată că peste 50% din infecțiile cu COVID-19 sunt transmise de asimptomatici.
Să nu inducem populația în eroare că noi îi închidem în pușcărie, pentru că ei sunt cu simptome ușoare, fără să îi zicem că dacă mergeți acasă, peste două – trei zile puteți să fiți în stop cardiac. Dacă se decide ca asimptomaticul să stea cu familia, familia este expusă”
, a explicat Raed Arafat.

Senatorul PSD Florin Ovidiu Orțan, care este medic, nu a părut prea impresionat de agresivitatea acestei boli.

„Asimptomaticul e asimptomatic pentru că are doze mici virale, e asimptomatic pentru că nu tușește și nu strănută. Având doze mici virale el împrăștie cantități mici de virus. Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic și face duș în cadă și după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”, a afirmat Florin Ovidiu Orțan, potrivit Digi24.

În schimb, el este de acord cu sancționarea celor care nu respectă măsura izolării la domiciliu: „consider soluția din Spania, amenzi și chiar condamnări la închisoare și sunt perfect de acord cu acest lucru”.

Număr crescut de cazuri noi de coronavirus în România. Legea privind carantina și izolarea nu a fost adoptată nici acum de Senat

Guvernul Orban a adoptat un proiect de lege privind carantina și izolarea, după ce judecătorii Curții Constituționale au stabilit, printre altele, că impunerea carantinei și internării doar prin Ordin de Ministru este neconstituțională și că este nevoie de o lege în acest sens.

Proiectul a fost adoptat pe 9 iulie de Camera Deputaților și trebuia să treacă rapid de Senat, pentru a ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Numai că acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Marcel Ciolaacu, liderul interimar al PSD și președintele Camerei Deputaților, a afirmat că aceasta este o „lege proastă”, deși în Camera Deputaților a fost votată inclusiv de social-democrați, și că nu va fi adoptată de Senat până când premierul Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu se vor prezenta în Parlament „să lămurească toate aspectele în discuție”.

La rândul său, Guvernul a transmis că Orban și Tătaru nu au primit niciun fel de invitație, altfel ar fi fost deschiși să vină cu lămuriri.

Totul în contextul în care, în ultimele săptămâni, România înregistrează constant un număr mare de noi infectări cu SARS-CoV-2. Pe 9 iulie a înregistrat chiar recordul de la izbucnirea crizei – 614 îmbolnăviri în 24 de ore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`