Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că indicatorii de carantinare nu au fost aprobați în grupul tehnico-științific, iar prin regulamentul acestuia orice decizie a grupului trebuia oricum comunicată Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pentru o hotărâre finală. Arafat îi contrazice astfel pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu (USR-PLUS), și pe fostul secretar de stat Andreea Moldovan, care au susținut că Ordinul cu noile criteri de carantinare nu avea nevoie de aviz de la CNSU.
Potrivit lui Raed Arafat, Regulamentul de organizare și funcționare a grupului tehnico-științific precizează, la articolul 8 alineatul 5, că „hotărârile grupului de suport tehnico-științific se transmit spre aprobare CNSU”.
„Deci, grupul tehnico-științific nu ia decizii de la sine și le execută. Deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU, condus de primul ministru și reprezentat în comitet de miniștri și șefi de instituții, unde se dă aprobare sau se pot modifica anumite criterii pe care noi le propunem în alt sens, pentru a ieși hotărârea CNSU. Unele dintre aceste decizii, după ce se ia hotărârea CNSU, sunt transformate chiar în acte normative, cum ar fi Hotărâre de Guvern sau chiar Ordonanțe de Urgență”, a declarat Raed Arafat, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Raed Arafat îi contrazice pe Voiculescu și Moldovan: Criteriile de carantinare nu au fost aprobate în grupul tehnico-științific. Orice decizie a grupului trebuie comunicată CNSU pentru o hotărâre finală
Șeful DSU a mai precizat că, la alineatul 6 din regulamentul citat, se prevede că în situații excepționale, în care există un pericol iminent, se pot aplica deciziile grupului tehnico-științific, dar chiar și în aceste condiții CNSU trebuie informat.
„Numai că aici, în ce privește acest ordin, nu putem să spunem că am fost într-o situație excepțională de acest fel”, a continuat Arafat.
Acesta a mai afirmat că au fost discuții legate de criteriile de carantinare, dar fără să se ia vreo decizie în cadrul grupului tehnico-științific:
„Au fost mai multe discuții într-adevăr, dar noi am avut o ședință în 23 martie. (…) Procesul-verbal are în final o decizie care a fost luată. Decizia care a fost comunicată și colegilor de la Ministerul Sănătății, iar această decizie nu prevede aprobarea criteriilor. Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ce privește programul de weekend și orele la care se oprește circulația (…). În cadrul CNSU, aceste propuneri au fost modificate. Nu s-au adoptat orele propuse de noi în grup și măsura interdicției circulației în afara localității în weekend”.
Raed Arafat a prezentat apoi o adresă trimisă de la INSP la Ministerul Sănătății, pe 9 aprilie. Ea „atrage atenția asupra unuia dintre criterii, care nu poate fi calculat la nivelul localităților și INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. INSP era și el încă cu dubii asupra unor criterii”.
„Avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătății, dar cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli și supraveghează faptul ca toate aceste măsuri să fie integrate”, a mai declarat Raed Arafat.