Raed Arafat demontează un fake news: NU s-a solicitat prelungirea stării de alertă
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că NU s-a solicitat prelungirea stării de alertă. Precizarea vine în contextul în care au apărut informații în spațiul public potrivit cărora el ar fi cerut prelungirea stării de alertă, în contextul epidemiei de coronavirus.Ceea ce s-a întâmpla miercuri în ședința Executivului, de fapt, a fost să se modifice o Hotărâre de Guvern în sensul introducerii unor noi măsuri privind regulile de distanțare fizică și protecție sanitară.
Fake news demontat. Raed Arafat: Nu s-a solicitat prelungirea stării de alertă
Secretarul de stat Raed Arafat a ținut să precizeze că în ședința Guvernului de miercuri nu a fost solicitată prelungirea stării de alertă, așa cum se speculează în spațiul public. Tot ce s-a întâmplat a fost să se adopte anumite măsuri în ceea ce privește regulile instituite în contextul epidemiei de coronavirus.
„A aparut acest fake news acum! Nu s-a solicitat prelungirea starii de alerta prin proiectul HG. Au fost prevazute unele modificari in conformitate cu decisia CNSU de acum doua zile si care a fost trimisa presei atunci! Multumesc!”, a transmis, miercuri, Raed Arafat.
Fake News:
„Dacă permiteți introducerea proiectului de hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea anexelor nr. 1 și 3 la Hotărârea Guvernului nr 476/2020 privind prelungirea stării de alertă”, afirmase Arafat, la debutul ședinței de Guvern.
Acesta a explicat acum că propunerile de modificare au venit după analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Modificările aduse Hotărârii de Guvern privind starea de alertă
Guvernul a modificat Hotărârea privind prelungirea stării de aleră, dar doar în sensul introducerii unor noi măsuri în ceea ce privește regulile de distanțare fizică și protecție sanitară
De exemplu, a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la șase la zece. În plus, a fost permisă desfășurarea de traininguri și work-shopuri cu un număr de participanți de maximum 20 de oameni.
„De asemenea, sunt reglementate activitățile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică și apărare, cu participarea a maximum 200 de persoane și pentru desfășurarea evenimentelor organizate de corpul diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanțare fizică cu asigurarea unui spațiu de patru metri pentru fiecare participant”, a declarat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.
Hotărârea Guvernului nr. 476/2020, publicată în 16 iunie, prevede prelungirea stării de alertă începând cu 17 iunie, pentru o perioadă de 30 de zile. Recent, judecătorii Curții Constituționale au stabilit că Guvernul are dreptul să prelungească starea de alertă la nivel național, fără a mai cere încuviințarea Parlamentului.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în ultima zi au fost înregistrate 326 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Bilanțul total a ajusn astfel la 27.296. Un umăr de 1.667 pacienți COVID-19 au decedat de la izbucnirea epidemiei.
Luni seară, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că a patra etapă de relaxare a restricțiilor, programată de la 1 iulie, esteamânatădeoarece a crescut numărul de noi cazuri de COVID-19:„O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale”.