Raed Arafat, secretar de stat și președinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112, a prezentat, miercuri,măsurile luate și propuse de organismul interinstituțional alcătuit ca urmare a tragediei din Caracal.
BOMBĂ MONDENĂ! BORCEA A LUAT DECIZIA RADICALĂ DE DUPĂ GRATII! RĂMAS BUN, VALENTINA PELINEL
„O comisie, care a inclus mai multe instituții. Pe lângă MAI a fost STS, Ministerul Comunicațiilor, Secretariatul General al Guvernului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și ANCOM. La două din ședințe am invitat și responsabilii de protecția datelor, care au participat la două din aceste întâlniri. Am avut ocazia să prezint doamnei premier raportul cu concluziile finale. Raportul va fi făcut public și toți reprezentanții mass-mediei o să primească raportul integral, dar permiteți-mi să subliniez anumite aspecte.
NUNTA ANULUI ÎN ROMÂNIA! SIMONA HALEP A FOST DATĂ DE GOL! ALESUL ESTE CELEBRUL MILIONAR
În raport a fost prezentată situația actuală a serviciului 112, a dispecerizării și, bineînțeles, a problemei localizării. Unde ne aflăm acum și unde trebuie să ajungem. A fost analizată implementarea sistemului AML (n.r. – Advanced Mobile Location), dar în concluzia noastră, după implementarea acestui sistem, nu trebuie să ne oprim aici, pentru că este nevoie și de alte sisteme complementare să fie implementate în viitor. Au fost stabilite 14 măsuri la finalul raportului, împărțite pe termene – termen scurt – până în 12 luni, termen mediu – între 12 luni și 36 de luni maxim – și termen lung – până la 60 de luni. Bineînțeles, termenele stabilite sunt maximale. Se poate să se rezolve unele lucruri mai rapid decât termenele stabilite de noi, însă toată comisia a găsit că e corect să punem termeni maximali”, a spus Raed Arafat, la Palatul Victoria.
ADIO, MIOARA ROMAN! OANA ROMAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI: NU S-A SIMȚIT PREA BINE…
Demnitarul a precizat că măsurile vor fi lansate în dezbatere publică începând de joi. Una dintre ele priveșe încheierea unui protocol de colaborare cu Google pentru implementarea sistemului Advance Mobile Location.
O altă măsură vizează aspecte legate de cartelele pre-pay. Operatorii de telefonie mobilă vor furniza servicii pe cartele PrePay doar după ce vor colecta datele de identificare ale proprietarului, urmând ca datele să fie divulgate autorităților doar în momentul în care se sună la 112. Din cele 47% din apeluri non-urgente efectuate în cele 6 luni ale anului 2019, 52% au fost abuzive și 81% dintre acestea au fost făcute de pe cartele pre-pay unde nu s-a putut identifica proprietarul cartelei.
Totodată, infrastructura de telefonie mobilă va fi reconfigurată, în colaborare cu STS. Ba mai mult, până la implementarea sistemului AML, aplicația „Apel 112” va fi promovată astfel în cât să funcționeze ca o măsură temporară.
Nu în ultimul rând, vor fi constituite și încadrate două centre de formare a dispecerilor 112. Centrele există chiar și în prezent, fiind create printr-un program cu fonduri europene. Deja s-au făcut primele pregătiri, dar Raed Arafat a precizat că aceste proceduri vor continua, până când se va ajunge la 650 de dispeceri. Comitetul dorește formarea cât mai multor dispeceri, care să poată țină un apel cap coadă fără să transfere altcuiva.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.