Radu Stroe, la Consiliul JAI: Finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen este prioritate a ţării noastre

Publicat: 17 01. 2013, 11:14

Ministrul Afacerilor Interne, Radu STROE, a avut, miercuri, 16 ianuarie, o serie de întrevederi bilaterale cu delegaţiile din Polonia, Finlanda şi Bulgaria, participante la Consiliului JAI care se desfăşoară la Dublin în perioada 16-18 ianuarie 2013, unde a subliniat faptul că prioritatea României pentru perioada următoare o reprezintă finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

„O constantă a dialogului cu partenerii externi din statele sus-menţionate a constituit-o aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul român subliniind faptul că, pentru perioada următoare, finalizarea procesului de aderare la spaţiul Schengen, prin adoptarea Deciziei de eliminare a controalelor la frontierele interne cu ocazia Consiliului JAI din data de 7 martie 2013, este o prioritate a ţării noastre”, potrivit unui comunicat al MAI.

În contextul acestor discuții, omologul finlandez a precizat că aderarea României la Spaţiul Schengen este o decizie politică, ce depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie.

În ceea ce priveşte cooperarea cu Finlanda, ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, a evidenţiat caracterul dinamic al dialogului existent la nivelul ministerelor, exprimându-şi dorinţa de a intensifica cooperarea poliţienească, inclusiv prin continuarea misiunii de asistenţă şi sprijin operativ a ofiţerilor români în Republica Finlanda.

Totodată, secretarul de stat Piotr Stachanczyk a menţionat faptul că susţinerea Poloniei pentru aderarea la spaţiul Schengen este neschimbată şi că în interiorul Forumului Salzburg se va coagula o poziţie de sprijin pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

O altă temă a discuţiilor cu omologul bulgar a constituit-o cooperarea în formatul trilateral România – Bulgaria – Grecia, în special pentru combaterea cu o şi mai mare eficienţă a criminalităţii organizate transnaţionale.