Radu Miruță (USR): Două entități ale statului spun lucruri diferite despre grafitul de la Baia de Fier. Guvernul nu manifestă niciun interes. Mai devreme sau mai târziu tot vom avea o fabrică de baterii (FOTO)

Publicat: 28 08. 2024, 19:16
Deputatul USR Radu Miruță. Sursa foto: Radu Miruţă / Facebook

Deputatul USR Radu Miruță acuză Guvernul PSD-PNL că nu manifestă niciun interes pentru ca România să aibă o fabrică de baterii la Baia de Fier. De altfel, instituțiile statului nici nu se pot pune de acord privind extracția grafitului de acolo. SALROM a transmis pentru B1TV.RO că există licența de exploatare, pe când ANRM, autoritatea care acordă licențele de exploatare, i-a transmis deputatului USR că grafitul nu face obiectul vreunei astfel de licențe.

Grafenul, a mai explicat Radu Miruță, este elementul extras din grafit și e foarte căutat acum pentru că „aduce multe beneficii în zona de stocare de energie, microelectronică, aviatie”.

Radu Miruță: Grafitul de la Baia de Fier trebuie scos la lumină!

„⭕️Guvernul României nu prea știe ce-i cu grafitul de la Baia de Fier! E concluzia logică după ce te uiți la răspunsurile pe care le dau instituțiile.

🤦‍♂️Două entitati ale statului spun, oficial, lucruri diferite despre acelasi grafit. Citesc în materialul celor de la B1.ro (îl găsiți în primul comentariu) că Salrom spune că are licența de exploatare.

Foarte curios! În demersurile mele 📚pentru a scoate la suprafață strălucirea acestui grafit din Gorj, am obținut de la ANRM, autoritatea care acordă licențele de exploatare, un răspuns oficial că grafitul nu face obiectul vreunei licențe de exploatare (link în al doilea comentariu).

✅Grafitul de la Baia de Fier trebuie scos la lumină! Omenirea are mai mult ca oricând nevoie de el. Grafenul, elementul extras din grafit, este foarte căutat acum pentru că aduce multe beneficia în zona de stocare de energie, microelectronică, aviatie.

Dar, grafitul de la Baia de Fier nu se extrage singur și nici nu ne vom bucura de el dacă statul român nu este coerent în deciziile care țin de gestionarea acestui nou aur al secolului 21.

✅Vom avea sigur o fabrică de baterii🔋 la Baia de Fier, fiindcă toate drumurile se strâng în pâlnia de aici 📍. Frâna pusă de lipsa de interes a Guvernului României influențează doar dacă aceasta se va întâmpla cu 1-2 ani mai devreme, sau cu 1-2 ani mai târziu. Dar, se va întâmpla și rămân la fel de preocupat în toate demersurile, pentru a vedea pe DN67 🚦🚏indicatoare rutiere cu “înspre fabrica de baterii””, a scris deputatul USR Radu Miruță, pe Facebook.

Ce spune SALROM despre exploatarea grafitului de la Baia de Fier

Amintim că, într-un răspuns pentru B1TV.RO, SALROM a susținut că beneficiarul exploatării grafitului de la Baia de Fier este Societatea Națională a Sării și că au fost depuse proiecte la timp pentru obținerea fondurilor europene.

„Până la data trimiterii solicitării dumneavoastră (22.08.2024) SNS SA a depus 2 Cereri de finanțare cu privire la exploatarea șisturilor grafitoase din arealul Baia de Fier.

Primul proiect depus în data de 20.08.2024, implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii. Proiectul include dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei. (…) Suma solicitată 198.306.135 Euro.

Cel de-al doilea proiect a fost depus în data de 22.08.2024, în termenul stabilit de cerințele Comitetului european pentru materii prime critice (CRM Board) (ora 12 CET) și are în vedere valorificarea finală a șisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generație.

Scopul celui de-al doilea proiect este înființarea unor facilități avansate de procesare în arealul Baia de Fier pentru a transforma grafitul extras în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen. Se pune accent pe consolidarea lanțului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate deoarece grafitul îndeplinește standardele înalte necesare pentru utilizarea în bateriile pentru vehicule electrice și alte soluții de stocare a energiei. (…) Suma solicitată: 250.000.000 Euro.

Proiectele au fost încărcate în platforma special destinată acestor aplicații Strategice deschisă în coordonarea DG GROW”, a explicat SALROM, pentru B1TV.RO.

Întrebată cine va fi entitatea care va gestiona exploatarea și în baza cărei licențe, SALROM a răspuns: „Beneficiarul eligibil al celor două proiecte strategice este Societatea Națională a Sării SA, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. În baza licenței deținute, SNS SA va gestiona exploatarea și valorificarea resurselor de grafit din arealul Baia de Fier”.