Radu Miruță: Ministrul Cercetării, sociologul cu doctoratul retras Bogdan Ivan, nu face nimic pentru ca România să nu mai fie codașă în UE în ceea ce privește alocările din PIB pentru cercetare

Publicat: 09 12. 2023, 19:41
Foto: Radu Miruţă / Facebook

Deputatul USR Radu Miruță l-a acuzat pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, că nu face nimic pentru ca România să nu mai fie codașă în UE în ceea ce privește alocările din PIB pentru cercetare, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de partidul de opoziție.

Radu Miruță (USR): România, țara cu cea mai mică alocare din UE pentru cercetare

Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, l-a ironizat pe ministrul Cercetării pentru declarații.

„Ministrul Digitalizării, sociologul cu doctoratul retras Bogdan Ivan, declară că visul domniei sale este ca România să devină lider în regiune în tehnologiile viitorului. Fonfleuri de băiat al PSD-istului Dâncu. Poți visa ca cetățean de rând, plătitor de taxe și impozite, poți visa ca inginer în tehnologia viitorului că țara ta își va atinge potențialul la un moment dat, dar ca ministru ești printre singurii care poți și ai obligația să acționezi. Asta după ce – și dacă – pricepi despre ce este vorba, unde sunt problemele și prezinți soluțiile”, a spus Radu Miruță, citat în comunicatul USR.

USR susține că România alocă doar 0,12% din PIB pentru cercetare, „jumate din cât alocă Bulgaria și cam a șaptea parte din media Uniunii”.

Partidul condus de Cătălin Drulă amintește că țara noastră este ultima din UE și din perspectiva gradului de digitalizare. Potrivit USR, dacă ar reuși să ajungă măcar media indexului de digitalizare din UE, ar genera o creștere a PIB cu 7%, în condițiile în care tot sistemul de educație consumă 3% din PIB.

„Pentru prima oară în istoria sa, datorită PNRR, România are și banii pentru digitalizarea țării cu tehnologiile viitorului. Și, cu toate acestea, România bate pasul pe loc, ajungând rar să implementeze cu întârziere tehnologii deja depășite. Pentru Guvernul României, cloud-ul guvernamental încă are semnificația unui nor cenușiu, ca cel pe care îl desenează, cu acuarele, copiii în primii ani de școala. Nimic mai mult înspre a conecta electronic instituțiile acestui stat pe niște autostrăzi digitale”, mai spune deputatul USR Radu Miruță.