Radu Miruță, despre legea PSD-PNL referitoare la urși: Procedura nu rezolvă toate problemele. Ceea ce noi propuneam era ca primarul să decidă pe loc dacă poate fi împușcat ursul aflat în intravilan (VIDEO)

Publicat: 15 07. 2024, 18:47
Actualizat: 15 07. 2024, 18:48
Foto: Facebook / Radu Miruță

Deputatul USR Radu Miruță a comentat legea PSD-PNL referitoare la urși, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, și a precizat că USR propusese ca „ca primarul, care își asumă răspunderea, să decidă pe loc dacă el consideră că poate fi împușcat (…) ursul care se află în intravilan”.

Radu Miruță (USR), pe B1 TV, despre legea urșilor

„S-a ajuns în situația asta pentru că urșii au ajuns să calce în același loc în care calcă și oamenii, în localități (…). Ce spun cei de la PSD-PNL este, prin legea asta, că vor mări cota de vânătoare, adică în timp, prin împușcarea de către vânători, populația urșilor din România va scădea. Ce spunem noi este că procedura asta nu rezolvă toate problemele, acelea care au ajuns să ne facă să discutăm despre asta, adică, în concret, dacă mâine vine ursul cu girofarul în spate, plimbându-se așa, cu mâinile în șolduri, prin străzile unei localități de munte din România, primarul în continuare este legat de mâini și de picioare, indiferent ce ar spune cei de la PSD și PNL. Pentru că, în forma actuală, legea prevede o intervenție graduală”, a declarat Radu Miruță.

„Menționează legea ce înseamnă «gradual». Prima oară trebuie să faci dovada că ai încercat să îl alungi. Cum să faci dovada asta ne putem imagina fiecare (…), mă rog, încercând să faci zgomot, încercând să ai câini pe acolo, claxonând, dând cu petarde, foc de avertisment (…). Varianta asta nu funcționează”, a continuat deputatul USR.

„Penibilul urmează de-abia în etapa a doua (…). După ce parcurgi prima etapă, prin care încerci să îl alungi, a doua etapă obligatorie este să încerci să îl reloci în altă parte a țării (…). Primăria ia legătura cu altă primărie, cu un fond de vânătoare, care își dă acceptul sau nu își dă acceptul”, a explicat parlamentarul de opoziție.

USR propunea ca primarul să decidă pe loc dacă ursul aflat în intravilan poate fi împușcat

„Ceea ce propuneam noi prin aceste amendamente era ca primarul, care își asumă răspunderea, să decidă pe loc dacă el consideră că poate fi împușcat (…) ursul care se află în intravilan (…). Noi am menționat explicit că treaba asta se poate întâmpla doar dacă ursul se află în intravilan, pentru că, altfel, am da posibilitatea primarului să decidă trofee din astea de vânătoare”, a mai declarat Radu Miruță.