Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a criticat dur Guvernul PSD-PNL-UDMR pentru că a decis noi poveri fiscale pentru mediul de afaceri, de pe o zi pe alta și fără a se consulta cu antreprenorii. Mai mult, nu doar că nu au existat aceste negocieri, dar guvernanții chiar sâmbătă au asigurat patronii că deocamdată nu vor fi taxați suplimentar.
Burnete s-a arătat revoltat că românii și mediul antreprenorial trebuie să achite acum nota de plată pentru „petrecerea” dată de guvernanți în ultimii ani.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Nadia Ciurlin pe B1 TV.
„Am fost foarte neplăcut surprinși, mai ales că sâmbătă am fost la Guvern, am discutat despre această Ordonanță, ni s-a spus ”stați liniștiți, discutăm în ianuarie pe partea de venituri și taxe suplimentare”, ca după câteva ore să vedem aceste noi taxe în Ordonanță…
Guvernul a făcut o greșeală foarte mare. Mie mi s-a răcit gura cât am spus că cu un deficit care se îndreaptă spre 9% vor fi necesare înghețări, tăieri, creșteri…
Vom vedea cu siguranță o economie care încetinește. În ultimii doi ani, cineva a vândut o iluzie, anume că suntem mai bogați decât suntem cu adevărat, și iluzia asta a fost vândută și a crescut acest deficit la 9%. România trebuie să se împrumute enorm de pe piețele internaționale ca să finanțeze acest deficit.
Petrecerea s-a încheiat, din păcate, și cineva trebuie să achite nota de plată. Și nota asta de plată nu poate fi achitată decât prin reducerea unor cheltuieli sau prin taxe și impozite noi. Tot ce cerem noi e ca lucrurile astea să nu se mai întâmple peste noapte. Trebuie să ne gândim foarte bine ce măsuri luăm, ca ele să nu adâncească această problemă, ci să ieșim la mal.
Mi-aș mai dori ca cei care ne-au vândut această iluzie și ne-au adus la acest deficit să-și asume că au făcut-o”, a declarat directorul executiv al Concordia.
Acesta s-a referit și la „taxa pe stâlp” introdusă de fostul Guvern Ponta și reintrodusă acum de Guvernul Ciolacu: „Păi dl Ponta, care a dat această taxă, a recunoscut acum câțiva ani că a fost o prostie. Companiile atunci au dat în judecată statul român și și-au recuperat toți banii pe care i-au plătit cu această taxă. Acum de ce autorii intelectuali și morali ai acestei taxe și-au adus brusc aminte de ea și o introduc iar, știind toate problemele din trecut? Pentru mine e un mister… Și de ce punem o taxă de felul ăsta, discriminatorie, pe acele companii care sunt cele mai productive din România, care plătesc și alte taxe discriminatorii pe cifra de afaceri, impozite suplimentare… Dacă chiar vrem să strangulăm aceste motoare ale economiei de tot, e efectiv de neînțeles”.
Cât despre scăderea pragului la microîntreprinderi, Radu Burnete a spus că și o astfel de măsură trebuia anunțată și implementată în decursul mai multor ani, nu rapid și fără consultarea mediului de afaceri.