Radu Banciu: 13 noiembrie va fi Ziua Limbii Maghiare. Mai trebuie doar aprobarea președintelui decorativ Iohannis. E un lucru normal, atât timp cât lucrurile nu vor degenera (VIDEO)

Publicat: 14 10. 2015, 21:20
Foto: B1 TV

Radu Banciu a vorbit în ediția de miercuri a emisiunii „Lumea lui Banciu” despre adoptarea legii prin care ziua de 13 noiembrie devine Ziua Limbii Maghiare.

”În timp ce toată țara vorbea despre respingerea în Senat a legii de înființare a Agenției de Recuperare a Prejudiciilor din Infracțiuni, adică să le ia nătărăilor banii, o altă lege a trecut practic pe neobservată. Doar noi și Eugen Tomac am observat-o. E legea care desemnează Ziua Limbii Maghiare pe 13 noiembrie. La această dată vor fi prezentate valorile comunității maghiare, tradițiile și obiceiurile ungurești. Inițiativa parlamentarilor UDMR a fost adoptată cu 264 de voturi ”pentru”, 19 abțineri și 10 ”contra”. Singurii care au votat ferm contra au fost cei de la PMP.

Știți că Băsescu taie și spânzură în toate direcțiile. Probabil a comandat și acest vot împotriva UDMR. Camera e for decizional, așa că lucrurile sunt deja pecetluite. Mai trebuie doar aprobarea președintelui decorativ Klaus Iohannis.

Pe mine nu mă deranjează că există o zi a limbii maghiare în România. Cred că e o chestiune corectă, normală, nu e nimic de dezbătut aici. Sigur că nu ar trebui ca lucrurile să degenereze. Nu ar trebui să vină imperialiștii de la Budapesta. Ungaria nu merită nimic la nivel european. Noi nu îi datorăm nimic. Nu avem politețuri și amabilități de schimbat cu acestă țară. Totuși, etnicii maghiari din această țară au dreptul la acest lucru. Nimeni nu le-a interzis să vorbească.

Apropo, Ucraina a ratat ieri indirect calificarea la Campionatul European din Franța din anul viitor. Îi salutăm pe maghiari, care au mai înghițit o gălușcă cu ocazia asta. Ungaria nu s-a mai calificat niciodată de 44 de ani. Așa că stați bine și la capitolul ăsta.

În rest, dacă lucrurile nu vor degenera, dacă nu se vor cânta cântece tradiționale ungurești defăimătoare la adresa României, dacă nu vor veni bolșevicii de la Budapestea, care să spună lucruri odioase despre români, guvernul României și înalții politicieni și prelați români, totul ar trebui să decurgă normal.

E altă chestiune că în Ungaria, ungurii nu ne înghit absolut deloc și că nu ne oferă cele mai banale, elementare condiții. Asta e vina politicii românești. Așa cum diaspora nu poate vota pentru propriul viitor, așa  guvernul nu a fost interesat nici față de românii care trăiesc acolo. Asta nu înseamnă că nu putem să le demonstrăm maghiarilor de peste tot că în România aceste lucruri sunt respectate. Nu poți interzice unui cetățean să vorbească în limba lui”, a spus Radu Banciu.

#DIRECT_ONE_m4a9e4#