PSD va anunța marți, „cel mai probabil”, data pentru votul moțiunii. Lucian Romașcanu: Parlamentul este suveran și poate cenzura activitatea Guvernului pentru motive foarte clare (VIDEO)
PSD va anunța marți, „cel mai probabil”, data în care va fi votatămoțiunea de cenzură la adresa cabinetului liberal condus de Ludovic Orban, a precizat senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii, la capătul ședinței Comitetului Executiv Național de vineri, când demnitarul social-democrat a subliniat că „Parlamentul este suveran” și „poate cenzura activitatea Guvernului pentru motive extrem de clare”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de Lucian Romașcanu (PSD)
- Am văzut și declarațiile incendiare ale domnului Dancă, ce arată panica, frica pe care o încearcă guvernanții în perspectiva pierderii puterii, domnul Dancă fiind obișnuit, în timpul guvernării Cioloș, să fie parte în vreo cinci consilii de administrație și încă vreo două, trei sinecuri bine plătite.
-
Partea interesantă, o să vă citesc doar două rânduri din scrisoarea de înaintare, din motivarea PNL la contestația la Curtea Constituțională a depunerii moțiunii. Este punctul 4. „încălcarea principiului stabilității activității Guvernului” – deci, în viziunea PNL, Parlamentul nu poate adopta moțiuni de cenzură pentru că interferează cu stabilitatea Guvernului. Asta este o noutate absolută și ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns modul în care înțeleg democrația reprezentanții PNL. Parlamentul este suveran și Parlamentul poate cenzura activitatea Guvernului pentru motive extrem de clare, așa cum au reieșit și din moțiunea depusă și citită ieri în Parlament, iar modul cum vede PNL a se agăța de putere în aceste momente este rușinos.
-
Am mai văzut și o fluctuație de conștiință a domnului senator Țuțuianu, care deși domnul președinte al Pro România, Ponta, a spus că va vota moțiunea de cenzură și lucrurile sunt destul de evidente, domnul Țuțuianu a devenit brusc foarte analitic și a făcut niște declarații care îl pun în conflict cu declarațiile domnului Ponta. Sperăm și pe această cale ca domnul Ponta și întregul grup parlamentar al partidului Pro România să voteze această moțiune de cenzură, așa cum au stabilit inițial și cum au anunțat de fapt public în nenumărate rânduri.
-
Legat de Comitetul Executiv de astăzi, s-au discutat lucruri privind organizarea congresului și s-au discutat lucruri legate de moțiunea de cenzură. S-au făcut analize din partea fiecărui județ în ceea ce privește modul în care s-au înscris candidații PSD la alegerile locale, dacă au existat contestații. În acest moment există contestații în diverse stadii de judecată, nu foarte multe. Niciuna nu a fost respinsă definitiv din candidaturile PSD. Vom vedea în cursul zilei de azi și mâine cum se vor pronunța instanțele.
-
Legat de moțiune, în acest moment există negocieri cu toate grupurile parlamentare din Parlamentul României și, marți, cel mai probabil vom anunța data în care se va vota această moțiune. Ne dorim ca votul să aibă loc cât de repede cu putință.
Guvernul cere PSD să programeze dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură după pronunțarea CCR
Guvernul României a sesizat Curtea Constituțională în privința unui conflict de natură constituțională provocat de depunerea moțiunii de cenzură de către PSD, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, vineri.
„Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare și cerem PSD să amâne sau să programeze dezbaterea și votul moțiunii de cenzură după pronunțarea Curții Constituționale. Pentru orice om normal la cap, sensul prevederilor constituționale este foarte clar în ceea ce privește posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură de către un parlamentar, respectiv o singură dată în cadrul unei sesiuni parlamentare.Toate prevederile constituționale sunt în sensul garantării stabilității Guvernului pe perioada exercitării mandatului acestuia și doar o interpretare abuzivă, așa cum ne-am obșinuit din partea PSD, poate înțelege că se poate depune o moțiune de cenzură ori de câte ori doresc într-o sesiune extraordinară”, a declarat oficialul.
El susține că„întreaga procedură de depunere a moțiunii de cenzură inițiată de PSD este virusată de numeroase vicii constituționale. Faptul că au convocat o sesiune comună doar pentru prezentarea moțiunii de cenzură, fără a vota și adopta în plen ordinea de zi în ceea ce privește dezbaterea și votul moțiunii de cenzură, este contrar prevederilor constituționale și ale regulamentului de funcționare ale celor două Camere”.