Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că ia în calcul introducerea unui plafon la indemnizațiile pentru mame, deoarece verificările au arătat că statul a fost înșelat de mai multe ori: unele mame și-au mărit artificial veniturile înainte de a naște pentru a primi indemnizații mari, când de, fapt, ele au cotizat puțin la stat, deci nu ar avea dreptul să primească atât de mulți bani. (Detalii AICI)
În schimb, șeful ei pe linie de partid, Liviu Dragnea, întrebat de jurnaliști dacă susține plafonarea, a dat un răspuns scurt: ”nu”.
Discuțiile din interiorul Guvernului în vederea instituirii acestui plafon, despre care vorbit pentru prima dată vicepremierul Sevil Shhaideh, contrastează puternic, însă, cu discursul social-democraților din timpul guvernării tehnocrate Cioloș.
În toamna lui 2016, Ministrul tehnocrat al Muncii, Dragoș Pâslaru, declara că 0,2% dintre beneficiarii indemnizației pentru creșterea copilului consumă o treime din bugetul alocat. în replică, Liviu Dragnea a acuzat Guvernul Cioloș că vrea să taie din indemnizațiile mămicilor. Totodată, acesta promitea că, dacă va ajunge la putere, PSD le va readuce la valoarea corectă”.
”Dintre toate problemele care sunt de rezolvat în România, actualul guvern a ales să evidențieze că indemnizațiile pentru creșterea copiilor sunt cam mari?!!!! Să fie oare o greșeală a acestui Guvern neserios? Sau este chiar parte din programul lor de guvernare să le scadă? Indiferent care variantă este, vă asigur că, din decembrie, PSD-ul o să le readucă la valoarea corectă. Le-am crescut după ce Băsescu le-a tăiat în 2012 și o vom face din nou!”, scria șeful PSD, într-o postare pe Facebook.
Ulterior, Pâslaru a revenit și a dat asigurări că Executivul Cioloș nu ia în calcul nici plafonarea indemnizațiilor, nici să le taie.
La câteva luni distanță de când șeful PSD promitea majorarea indemnizațiilor, Guvernul PSD-ALDE a aprobat un document care prevedea tocmai plafonarea acestora.
”În vederea utilizării eficiente a resurselor bugetare alocate pentru prestații sociale ar fi oportună plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar și introducerea cardului social de beneficii”, se arată în documentul citat de Digi24.