PSD și PNL nu s-au înțeles pe data prezidențialelor. Noua ofertă făcută de social-democrați. Romașcanu: „Nu putem să tot mutăm data alegerilor, că unii s-ar putea să nu ajungă în turul 2” (VIDEO)

PSD și PNL nu s-au înțeles pe data prezidențialelor. Noua ofertă făcută de social-democrați. Romașcanu: „Nu putem să tot mutăm data alegerilor, că unii s-ar putea să nu ajungă în turul 2” (VIDEO)
Sursa foto: Lucian N. Romascanu / Facebook

Ședința de marți a coaliției pentru stabilirea datei prezidențialelor s-a terminat fără rezultat. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că rămâne ca PNL să decidă dacă vrea primul tur pe 15 sau 29 septembrie, aceasta fiind o concesie făcută de social-democrați. Altfel, PSD nu e de acord cu mutarea alegerilor în noiembrie, cum a propus recent PNL.

Romașcanu, despre data prezidențialelor

„După cum știți, în februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru tot anul electoral 2024, iar dl președinte Ciucă a avansat 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere atunci când, politic, s-a decis inițierea unei Hotărâri de Guvern care să aibă data de 15 septembrie ca tur 1 și 29 ca tur 2. Între timp, colegii liberali, săptămâna trecută, au venit cu o nouă propunere, inițiată tot de dl Ciucă, aceea ca 29 septembrie să fie data primului tur al alegerilor.

Din păcate, azi au fost iar încercări de a discuta aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil.

În consecință, pe aceste discuții, rămâne ca în cursul acestei săptămâni, dl Predoiu, care ca ministru de Interne are două Hotărâri de Guvern pe masă, cea cu 15 septembrie și cea cu 29 septembrie ca date ale primului tu,r să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care din aceste date le sunt convenabile. Noi facem această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm chiar și data de 29 septembrie dacă dl Predoiu va iniția o Hotărâre de Guvern în acest sens”, a declarat Lucian Romașcanu.

El și-a manifestat apoi speranța că PNL e „un partener care-și respectă cuvântul dat”.

„Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul 2, să mutăm data alegerilor în funcție de aceste dorințe”, a mai spus liderul social-democirat.

Romașcanu: Poate PNL să susțină candidatul PSD. Invers nu

„Eu nu cred că se va rupe această coaliție, e o responsabilitate pe care ne-am asumat-o până la finalul ciclului electoral și pentru noi e important să ne menținăm cuvântul dat”, a mai susținut Romașcanu.

Întrebat de ce PSD nu e de acord cu mutarea alegerilor prezidențiale în noiembrie, acesta a răspuns că „vizavi de toată clasa politică și de cetățeni, noi trebuie să avem calendarul pe care ni l-am asumat”.

Lucian Romașcanu a respins apoi scenariul în care PSD să susțină candidatul PNL la prezidențiale, argumentul fiind că PSD e pe primul loc în toate sondajele. În schimb, candidatul PSD „ar putea să fie susținut de ambele partide”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`