PSD, scrisoare deschisă către liberali: PNL să spună "nu" pericolelelor pentru păduri

Publicat: 12 05. 2015, 13:01

PSD adresează o scrisoare deschisă liberalilor. Prin ministrul Muncii, Rovana Plumb, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, social-democrații cer PNL să nu susțină modificările Codului Silvic și să îl voteze în forma sa actuală.

Totodată, în scrisoare se mai arată că amendamentele susținute de liberali sunt periculoase pentru pădurile din România, scrie stiripesurse.

„Către copreședintele PNL, Alina Gorghiu

Către copreședintele PNL, Vasile Blaga

Către grupul deputaților PNL

Dupa cum aveti cunostinta, astazi vor incepe discutiile din Camera Deputatilor, cu privire la reexaminarea proiectului de modificare a Codului Silvic. Reamintesc faptul ca acesta a fost deja adoptat, pentru a doua oara, de catre Senatul Romaniei, in forma promovata initial.

Dezbaterile din Camera Deputatilor reprezinta ultimul pas pentru ca tara noastra sa aiba o legislatie moderna, menita sa protejeze fondul forestier. Guvernul si majoritatea parlamentara au sustinut actiuni clare impotriva mafiei padurilor, atat prin instituirea Radarului Padurilor, cat si prin modificarile la Codul Silvic, prin care am dorit sa limitam exploatarea iresponsabila a padurilor de catre operatori economici care profita de pozitia dominanta pe care si-au castigat-o pe piata.

Pe aceasta cale, facem apel la dumneavoastra, in calitate de lideri ai PNL, de a va indemna parlamentarii sa sustina Legea de modificare a Codului Silvic, in forma sa initiala. De asemenea, facem apel la dumneavoastra sa solicitati parlamentarilor liberali sa renunte la acele amendamente ce pot genera exploatarea fara discernamant a fondului forestier!

Dupa cum stiti, parlamentarii PNL au introdus deja un amendament care poate genera efecte foarte grave, in sensul exploatarii padurilor Romaniei. Este vorba de amendamentul prin care s-ar elimina restrictia potrivit careia un operator din domeniu nu ar putea exploata sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie. Cereti parlamentarilor PNL retragerea acestui amendament extrem de periculos pentru interesele Romaniei.

Tot pe aceasta cale, dorim sa va reamintim ca Romania, stat membru al Uniunii Europene, s-a angajat si trebuie sa respecte principiile pietei comune – cum este principiul liberei circulatii a marfurilor. Asadar, este responsabilitatea noastra, a parlamentarilor, de a lua cele mai corecte masuri pentru a limita, prin reglementari legale, exploatarea iresponsabila a padurilor. Proiectul de lege privind modificarea Codului Silvic respecta aceste principii europene, oferind si instrumentele necesare pentru protejarea de abuzurile care pot aparea la exploatarea si comercializarea masei lemnoase.

Cu speranta ca veti lua in considerare acest apel.

Rovana Plumb – presedinte al Consiliul National al PSD

Valeriu Zgonea – presedinte al Camerei Deputatilor”