PSD propune măsuri pentru a accelera finalizarea autostrăzilor. Cele trei mari ținte ale planului pentru transport: mobilitate, conectivitate și dezvoltarea unitară a României

Publicat: 11 11. 2024, 18:45
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa foto: Guvernul României / Facebook

În planul de guvernare 2025-2028, Partidul Social Democrat prioritizează investițiile în infrastructura de transport, construind pe măsurile și proiectele Guvernului Ciolacu. PSD își propune o conectivitate extinsă la rețelele europene, un transport feroviar modernizat și o rețea de metrou extinsă, stimulând dezvoltarea regională și mobilitatea. Planul a fost prezentat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Investițiile masive în infrastructură și sănătate sunt apreciate de marii constructori, care estimează creșteri puternice ale cifrelor de afaceri datorită proiectelor derulate de Guvernul social-democrat, arată un studiu IBC Focus.

Sorin Grindeanu a sumarizat, într-o conferință de presă, realizările ultimilor trei ani, în timpul mandatului său la Ministerul Transporturilor, și a prezentat planurile PSD pentru infrastructura mare în perioada 2025-2028.

Ținta PSD: peste 2.000 km de drumuri rapide, în 2029

PSD se angajează să finalizeze autostrăzile A0, A1, A7 și A8, care vor asigura conectarea regiunilor Moldovei și Transilvaniei la rețeaua națională și europeană și pentru a reduce decalajele regionale, facilitând fluxurile comerciale și mobilitatea muncii. Rețeaua rutieră va fi extinsă la peste 2.000 km, asigurând conectivitate rapidă între București, Portul Constanța și Europa.

Atâta timp cât astăzi, când vorbim, avem în lucru aproximativ 800 de km de autostradă sau drum expres în România, atâta timp cât până la sfârșitul anului, să zic, până la încheierea mandatului, la Ministerul Transporturilor o să ajung cu numărul de kilometri pe care i-am dat eu în circulație spre 400 de kilometri, România având vreo 1.200 în total.”, a spus Sorin Grindeanu.

În plus, PSD are în vedere dezvoltarea unui cadru pentru parteneriate public-private, prin care companiile private vor putea contribui la proiectele mari de infrastructură, în special în zonele de interes strategic economic.

Modernizarea căilor ferate

Programul PSD prevede investiții majore în transportul feroviar, incluzând construirea tunelurilor feroviare Predeal-Brașov și Brașov-Sighișoara și introducerea a 128 de trenuri electrice noi. Aceste măsuri vor permite reducerea timpului de deplasare, creșterea eficienței transportului feroviar și un confort sporit pentru călători.

„Sumele pe care le primim sau le accesăm de la Comisia Europeană (…) în timp, procentul va crește în favoarea feroviarului, fiind un transport verde, așa cum știm cu toții. Asta înseamnă investiții directe în infrastructura feroviară. Și aici ne dorim să legăm Portul Constanța pe zona feroviară de centrul și vestul Europei. De asemenea, trebuie să avem și intră pe Programul Operațional de Transporturi și e o prioritate pe care noi am prevăzut-o, de a moderniza magistrala 500, cea care se duce spre Ucraina”, a punctat Grindeanu.

Extinderea rețelei de metrou în București

Pentru București și regiunea Ilfov, PSD propune construirea a 26 de noi stații de metrou, incluzând extinderi pentru liniile M2, M4 și M6. Această extindere va deservi un număr mai mare de locuitori, oferind o alternativă de transport rapidă și prietenoasă cu mediul. Noile stații vor facilita accesul la principalele puncte comerciale și rezidențiale din capitală, contribuind la o mai bună conectare între zonele periferice și centru.

Dunărea, cale de transport disponibilă 340 de zile pe an

Prin asigurarea navigabilității Dunării pentru 340 de zile pe an, PSD dorește să dezvolte transportul fluvial ca opțiune eficientă pentru transportul de mărfuri. Această inițiativă va facilita comerțul internațional și va contribui la integrarea României în rețelele logistice regionale, încurajând schimburile comerciale și atragerea de investiții străine.

Investițiile Guvernului Ciolacu impulsionează construcțiile: 6 din 10 mari constructori estimează creșteri în 2024

Potrivit unui studiu IBC Focus, șase din zece mari constructori din România anticipează o creștere a cifrei de afaceri în 2024, în special datorită lucrărilor publice din infrastructură și din sectorul medical, inițiate de Guvernul Ciolacu. În același timp, 20% estimează stagnare, iar alți 20% se așteaptă la scăderi ale încasărilor. Aproximativ 62% dintre companii și-au mărit numărul de angajați în acest an.

Sectorul public rămâne principalul motor de creștere (infrastructură – 86% dintre respondenți, sănătate – 40%), în timp ce în sectorul privat, investițiile industriale domină (51% dintre respondenți).

În următorii ani, marii constructori anticipează o creștere a concurenței, alimentată de noi jucători și de inovația tehnologică. De asemenea, IBC Focus arată că numărul firmelor de construcții din România a depășit pentru prima dată, pragul de 90.000, evidențiind atractivitatea sectorului.

PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri. CMF 31240010