Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, senatorul PSD, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, în plenul Senatului, că proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă este greşit din punct de vedere conceptual şi ştiinţific. Medicul infecționist că atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate se pot infecta cu SARS-CoV-2, iar cei care au trecut prin boală, asimptomatic, nu pot beneficia de acest certificat, fiind o discriminare.
”Noi avem un procent de circa 60% din populaţie care s-a infectat cu SARSCOV-2, au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează nicăieri şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi făcut de medicul de familie şi medicul ar fi putut să aibă posibilitatea să urce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde”, a spus medicul infecționist.
”Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare. Şi aşa au fost nevaccinişti care au creat probleme. Păcat că nu ne gândim la oameni şi nu ne gândim la rezolvarea acestei probleme”, a mai spus senatorul PSD.
”În vara aceasta nu s-a făcut niciun demers pentru a pregăti spitalele şi nicio achiziţie de medicamente pentru pacienţi. Să nu ne mirăm că se întâmplă acest lucru. PSD va vota împotriva proiectului”, a mai spus Streinu Cercel.
Certificatul verde anti-COVID-19 poate deveni obligatoriu în România, pentru angajații de la stat. Comisiile Senatului au aprobat marți seara introducerea pașaportului verde.
Printre domeniile, respectiv instituțiile incluse în proiect se numără sănătatea, educația și Parlamentul. Astfel, cadrele didactice și medicii ar putea fi dați afară din sistem dacă nu vor prezenta certificatul verde. De asemenea, accesul parlamentarilor în instituție fără documentul controversat ar urma să fie îngrădit, dacă nu vor avea emis certificat verde.
Potrivit propunerii legislative, raporturile de serviciu, respectiv contractele in baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private, care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 în vederea atestării îndeplinirii uneia din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile.
De asemenea, vizitatorii instituțiilor publice vor trebui să aibă în posesie pașaport verde, pentru liberul acces.
PNL, UDMR și USR au votat pentru adoptarea proiectului. Cei de la AUR au intrat în ședință și au încercat să convingă cele trei partide să nu voteze aceste măsuri extreme.
Inițiativa legislativă va fi votată miercuri în plenul Senatului. Proiectul a fost inițiat de PNL și UDMR.