PSD: Liberalii ascund bugetul pe 2021 pentru că nu vor ca românii să știe, înainte de alegeri, că pregătesc tăieri de salarii, concedieri masive și majorarea TVA

Publicat: 23 10. 2020, 17:00
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD acuză Guvernul PNL că nu vrea să prezinte acum public proiectul de buget pe 2021 deoarece liberalii s-ar da astfel de gol că pregătesc mai multe măsuri de auteritate pentru anul următor, or nu vor să facă asta, pentru a nu-și compromite șansele la alegerile parlamentare. Social-democrații susțin că guvernanții liberali se pregătesc să redeschidă discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), să majoreze TVA-ul, să taie salariile și să concedieze masiv, pentru a acoperi găurile din buget. PSD insistă PNL are tot interesul să ascundă deocamdată aceste planuri, pentru a nu pierde puncte procentuale în alegeri și, tocmai de aceea, nici nu prezintă acum bugetul pe anul viitor.

PSD acuză PNL că pregătește concedieri masive și tăieri de salarii

Vineri, PSD a acuzat Guvernul PNL că vrea să majoreze TVA-ul, să scadă salariile și să concedieze numeroși oameni, pentru a acoperi găurile din buget.

„De ce ascunde #PNL bugetul pe anul 2021? Pentru că urmează redeschiderea discuțiilor cu FMI, iar Guvernul Orban urmează să majoreze TVA, să taie – așa cum au mai făcut! – salarii și să concedieze masiv pentru a acoperi găurile din buget produse prin măsurile haotice din acest an.

Dacă l-ar prezenta public, bugetul ar demasca toate măsurile de #austeritate pregătite pentru anul următor. Însă PNL nu își permite aflarea adevărului înainte de alegeri!”, a transmis Partidul Social Democrat, vineri, într-o postare pe Facebook.

Premierul Ludovic Orban vrea ca bugetul pe 2021 să fie votat de viitorul Parlament

Declarațiile vin în contextul în care, încă de la începutul lunii trecute, premierul Ludovic Orban, care este și președinte al Partiului Național Liberal, susținea că vrea organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie și formarea unui nou Parlament, deoarece consideră că actualul Legislativ nu mai e legitim, nu mai reprezintă voința actuală a cetățenilor și, prin urmare, nici nu ar trebui să-și dea votul pe legea privind bugetul de stat pe 2021.

„Noi întocmim proiectul de buget și sigur că aş prefera ca bugetul să fie votat de Parlamentul ales pe 6 decembrie, pentru că acesta va reflecta voinţa actuală, împrospătată a românilor. Noul Parlament va reflecta opţiunile politice actuale ale românilor”, a insistat liderul liberalilor.

Acesta a mai afirmat că legea bugetului de stat poate fi votată în perioada dintre Crăciun și Revelion, astfel încât România să nu intre în 2021 fără buget.

O replică pe acest subiect a venit, joi seară, de la președintele Pro România. Victor Ponta a ținut să-i aducă aminte premierului Ludovic Orban de faptul că, pentru prima dată în istoria României, bugetul pe 2020 a fost adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvernul PNL, deci fără vreo dezbatere în Parlament: „Mai spune ceva Orban, că are nevoie de un nou Parlament pentru a face bugetul pe 2021. E o minciună! Bugetul poate să-l adopte fără Parlament, precum cel pe 2020. Problema e că în buget trebui să pui bani,sursele, de unde ai bani, pe ce-i cheltui, la ce folosești banii”.