Conducerea PSD începe marți procedura de excludere a lui Mircea Geoană din partid. După votul din Biroul Permanent, Victor Ponta a anunţat că PSD îl va propune pe Titus Corlăţean pentru şefia Senatului.
În plus, liderul social-democrat, Victor Ponta, a anunțat că va sesiza comisia de integritate a PSD. Totodată el a convins Biroul Permanent al PSD să-i solicite lui Geoană demisia din a doua funcţie în stat, după ce acesta a anunţat recent că nu exclude o nouă candidatură la preşedinţia României.
Însă Regulamentul Senatului face referire doar la condiţiile de încetare a calităţii de preşedinte al instituţiei şi nu la situaţia în care grupul parlamentar cere schimbarea postului.
Regulamentul Senatului conţine prevederi cu privire la situaţiile în care Mircea Geoană, ca şi orice alt preşedinte al Senatului, îşi poate pierde funcţia. Calitatea de preşedinte al Senatului încetează la formarea noului Parlament, la pierderea drepturilor electorale, în cazuri de incompatibilitate ori deces, dar şi de demisie din funcţie sau revocare.
Situaţia lui Mircea Geoană se încadrează la ultima variantă, cea în care PSD cere revocarea lui. Însă acelaşi regulament spune că revocarea poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor. Şi asta doar în anumite situaţii: dacă se încalcă prevederile Constituţiei, dacă se încalcă grav Regulamentul Senatului sau Regulamentul şedinţelor comune.
De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, o singură dată într-o sesiune.
Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa.
Plenul Senatului are ultimul cuvânt privind schimbarea preşedintelui. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat se organizează alegeri.
În schimb, magistraţii Curţii Constituţionale au decis în 2005 că votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune.
Cu alte cuvinte, Mircea Geoană nu ar mai putea fi al doilea om în stat, însă funcţia de preşedinte al Senatului rămâne la PSD.
PSD a cerut oficial înlocuirea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedintele al Senatului cu senatorul social-democrat, Titus Corlăţean.