PSD explică scandalul din USL: PNL nu a acceptat soluțiile oferite de Ponta
În PSD directiva este însă clară. Social Democraţii trebuie să vorbească public despre faptul că PNL nu a acceptat încă preluarea ministerului de Interne pentru că doreşte ca Iohannis să fie şi vicepremier. În plus, cei din PSD trebuie să vorbească, după cum arată comunicările interne, despre faptul că Victor Ponta a oferit solutii, dar nu au fost acceptate.
Conducerea Partidului Social Democrat le indică membrilor linia pe care trebuie să o adopte în mesajul mediatic transmis pe subiectul reorganizării Guvernului. Ministerul de Interne rămâne încă fără interimat, din cauza liberalilor. Asta trebuie să spună toţi social-democraţii, la televizor şi în ziare.
Din cauza discuţiilor despre funcţia de vicepremier, Ministerul de Interne rămane încă în interimat. PNL nu a acceptat încă preluarea Ministerului de Interne, pentru că doreşte ca actualul primar din Sibiu să preia şi funcţia de vicepremier.
Militanţii PSD au primit pe tavă şi explicaţia pe care trebuie să o servească la rândul lor opiniei publice, când vine vorba de propunerea premierului ca lui Daniel Constantin, liderul Partidului Conservator, să i se facă loc în rândul vicepremierilor.
Premierul Victor Ponta a avansat o soluţie care ar fi pus capăt provizoratului, însa nu s-a ajuns la un consens. Guvernul putea să aiba un vicepremier din partea fiecarui partid component al USL – tocmai pentru că PNL dorea ca propriul vicepremier să coordoneze activitatea propriilor miniştri.
Printre argumentele social democraţilor se numără şi faptul că 4 vicepremieri ar spori colaborarea în interiorul Guvernului.. Aceştia mai sunt sfătuiţi să spună în presă că discuţiile vor continua şi că PSD este convins ca se vă gasi o formulă pe care să o aprobe şi colegii liberali. Potrivit mesajelor de comunicare internă din PSD, toată lumea trebuie să ştie că discuţiile pe această temă nu ar trebui sa afecteze obiectivele USL şi prioritatile Parlamentului. Iar directive sunt date şi când vine vorba de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Atât legea STS, cât şi noul Cod Rutier „au fost deja stabilite drept reforme importante care trebuie efectuate de USL, împreună”, trebuie să spună la unison cei din PSD.
Negocierile din cadrul USL pe tema structurii Guvernului au eşuat după două zile.
S-ar fi prevazut astfel o formulă mai bună de colaborare în cadrul Executivului – înainte de fiecare şedinţă de Guvern, premierul şi vicepremierii, adică reprezentanţii tuturor partidelor din coaliţie, ar fi discutat şi aprobat măsurile necesare.
Legea STS şi noul Cod Rutier au fost deja stabilite drept reforme importante care trebuie efectuate de USL, împreună.