PSD cere eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Marcel Ciolacu: „Nesimțire!”
PSD cere eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Marcel Ciolacu, președintele partidului, a făcut anunțul pe Facebook și totodată, a lansat un mesaj virulent la adresa PNL și USR PLUS.
„Guvernul lor de hoți și mincinoși știe să aducă austeritatea doar pentru categoriile cele mai vulnerabile – pensionarii și pentru cei în care ar trebui să investească – elevii și studenții. Guvernul lor de hoți și mincinoși știe să ia măsuri doar împotriva firmelor românești, să le îngroape de tot!
Nesimțire! Așa se cheamă atunci când tai de la peste 7 milioane de români, dar nu te atingi de pensiile speciale. Asta este #dreptatea PNL și USR-PLUS, promisă acum un an de zile. De aceea, astăzi am luat decizia de a depune proiectul de lege privind eliminarea pensiilor parlamentarilor. Toți trebuie să fie egali în fața legii. Să fie atunci!”, a declarat Marcel Ciolacu.
Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost reintroduse în anul 2015, în timpul Guvernului Victor Ponta.
Pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă sub 1% din total
În prezent, în România există aproape800 de foști senatori și deputați care încasează pensii în valoare de peste 10 milioane de euro anual.La finalul anului 2019, în România existau în jur de 180.000 de pensii speciale, evaluate la aproximativ 7 miliarde de lei anual, adică 1,4 miliarde de euro, echivalentul costului autostrăzii Sebeș-Turda.
Cei mulți beneficiari ai pensiilor speciale sunt foști polițiști, peste 70.000 și foști militari, peste 65.000. Cumulat, înseamnă peste 70% din totalul pensiilor speciale. Restul sunt angajați ai SRI, SIE, STS, SPP, Curtea de Conturi, magistrați. În Bulgaria, magistrații profesorii și militarii au pensii speciale. În Germania, funcționarii publici, fermierii și minerii. În Lituania, doar judecătorii. În Olanda, doar cei care practică munci fizice foarte dure, iar în Suedia nicio categorie profesională nu primește pensii speciale.