PSD atacă la CCR Hotărârea Guvernului prin care a fost prelungită starea de alertă fără încuviințarea Parlamentului

Publicat: 21 06. 2020, 14:46
Captură Video

PSD a depus la CCR o sesizare privind un posibil conflict constituțional între Parlament și Guvern pe tema prelungirii stării de alertă de către Executiv prin Hotărâre fără a cere încuviințarea Legislativului.

“Din știința mea, a fost deja sesizată Curtea pe un posibil conflict și așteptăm data la care se va pronunța”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, în cadrul unei conferințe de presă susținute duminică la sediul partidului.

Întrebat ce mai poate face PSD după ce a fost prelungită deja starea de alertă, dacă CCR va stabili că Parlamentul nu poate să încuviințeze o Hotărâre de Guvern, Romașcanu a afirmat:

“Suntem pe teritoriul speculațiilor. O asemenea decizie trebuie cumulată cu legea care spune că restrângerea drepturilor fundamentale nu se poate face decât prin lege adoptată în Parlament. În acest moment, dacă Parlamentul nu va putea încuviința o Hotărâre de Guvern, va trebui cu certitudine ca starea de alertă să fie dată, chiar și prelungirea stării de alertă să fie date prin legi adoptate în Parlament”.

PSD lucrează deja la textul moțiunii de cenzură

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că social-democrații vor începe să lucreze la textul unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban, moțiune care va fi depusă imediat după expirarea stării de alertă.

“Am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertaări ale românilor, lucru stipulat în Constituție că nu se poate face fără lege în Parlament.

În fața acestui abuz vom face o trimitere la Curtea Constituțională, o sesizare, și vă anunț că începând de astăzi parlamentarii PSD încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru moțiunea de cenzură pe care o vom depune în prima zi după ce starea de alertă se va încheia”, a anunțat președintele interimar al PSD.

Guvernul a prelungit starea de alertă, fără aprobarea Parlamentului

Executivul a trimis marți seară către Parlament Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, cu mențiunea „spre informare”, nu „spre aprobare”, situație în care nu a mai fost nevoie ca aleșii să aprobe extinderea acestei stări cu încă 30 de zile.

Legea nr. 55 din 2020 prevede că deputații și senatorii trebuie să valideze doar instituirea stării de alertă, nu și prelungirea.

Această moșcare a liberalilor a dat peste cap planurile liderilorPSD care au susținut de mai multe ori că nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile, ci doresc instituirea unei așa-numite ”stări intermediare”, pentru doar 15 zile.