PSD anunță că va cere în coaliție suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina

PSD anunță că va cere în coaliție suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina
Sursă foto: Pixabay

PSD a anunțat că va cere în coaliția de guvernare ca importurile de produse agro-alimentare din Ucraina să fie temporar suspendate. Social-democrații atrag atenția că măsura e necesară deoarece compensările oferite de Comisia Europeană nu acoperă daunele suferite de fermierii români.

PSD cere suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina

„PSD va solicita în Coaliția de guvernare adoptarea unei decizii politice care să dispună Guvernului României să emită în regim de urgență un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniță comună cu această țară.

O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia”, a transmis PSD, printr-un comunicat.

Social-democrații mai consideră că statele est-europene afectate de exporturile din Ucraina ar trebui să negocieze în comun cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, așa încât măsurile de sprijin pentru agricultura ucraineană să nu afecteze fermierii statelor din jur.

De asemenea, PSD a transmis că România trebuie să ajute în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară către alte state UE sau către rutele comerciale de la Marea Neagră.

România a rămas singura țară vecină cu Ucraina care mai permite importurile ucrainene

În ultimele zile, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina deoarece aceste produse ieftine au distorsionat piețele interne, creând pagube pentru fermierii locali. Și guvernul bulgar a anunțat că ia în calcul o măsură similară.

Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene, dar luni au avut loc discuții între cele două părți pentru redeschiderea tranzitului.

„Discutăm atât cu UE, cât și cu Ucraina pentru a găsi soluții. Ne dorim ca aceste produse să ajungă în Europa, dar să ajungă adânc în Europa”, a declarat Robert Telus, ministrul polonez al Agriculturii.

În aceste condiții, singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Fermierii noștri sunt și ei afectați și spun că au nevoie de despăgubiri de 200 de milioane de euro. Comisia Europeană le-a oferit doar 10 milioane.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis declara că țara noastră a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene: „Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`