PSD pregăteşte o amnistie mascată în Parlament: Camera Deputaţilor începe dezbaterea pentru respingerea OUG 6/2016 ce va da liber revizuirii sentinţelor

PSD pregăteşte o amnistie mascată în Parlament: Camera Deputaţilor începe dezbaterea pentru respingerea OUG 6/2016 ce va da liber revizuirii sentinţelor

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va luat în dezbatere marţi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, conform ordinii de zi a comisiei.

Este vorba despre ordonanța care a permis existenţa echipelor mixte între SRI şi Parchete pentru realizarea de interceptări în dosare penale, adoptată de Guvernul Cioloș în urma deciziei CCR prin care a fost eliminat Serviciul Român de Informații din rândul instituțiilor care pot face interceptări.

Respingerea acestei ordonanţe, lucru cerut şi de Liviu Dragnea, ar putea conduce la revizuirea anumitor probe în dosare.

De altfel, chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit despre respingerea acestei ordonanţe ca despre o măsură care va face ca toate probele din dosare să fie revizuite.

„În Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează Ordonanţa 6 ce a permis aceste echipe mixte şi aceste protocoale. Am înţeles că e posibil ca ordonanţa să fie respinsă, dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (…) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonanţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele… dar dacă le anulează, atunci ne întoarcem la ce spuneam, în sensul că toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a declarat Tudorel Toader.

Legea a fost adoptată tacit în Senat, Camera Deputaților fiind cameră decizională în acest caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`