PSD a fost de acord cu "amendamentul Ponta". Acesta îi obligă pe social-democrații penali să demisioneze din funcții dacă sunt puși sub urmărire penală

Publicat: 21 03. 2015, 15:29
Foto: psd.ro

PSD a făcut un prim pas spre curăţarea partidului de social-democraţii penali care strică imaginea formaţiunii. Consiliul Naţional a fost de acord cu un amendament la statutul partidului care îi obligă pe membrii guvernului şi pe cei din conducerea Parlamentului să demisioneze din funcţii atunci când sunt puşi sub urmărire penală.

Șeful PSD spune că documentul produce efecte imediate, chiar dacă nu a trecut încă de votul Congresului. De exemplu, un ministru arestat preventiv îşi pierde funcţia, iar dacă un social-democrat e condamnat în primă instanţă, sancţiunea este pierderea funcţiei politice şi suspendarea din partid. O condamnare definitivă duce la excluderea din PSD, scrie Digi24.

„Din momentul adoptării de Consiliul Naţional produce efecte politice, nu juridice. Aşa cum, din păcate, Vâlcov s-a retras din funcţie, dacă va fi orice altă situatie prevăzută în rezoluţia adoptată de consiliu se va proceda în consecinţă”, a spus Victor Ponta.

Pe de o parte, amendamentul lui Victor Ponta s-ar putea lovi la Congres de votul liderilor social-democraţi nemulţumiţi de sancţiunile propuse. Pe de altă parte, lideri din ţară cred că „amendamentul Ponta” e preţul pe care PSD trebuie să îl plătească dacă vrea să convingă electoratul că a înţeles mesajul de la prezidenţiale.

„Şi eu cred că trebuie să fie acceptat, pentru că este importantă ideea şi organizaţia trebuie să meargă mai departe”, a spus Ecaterina Andronescu.

Pentru ca amendamentul propus de Victor Ponta să devină obligatoriu este nevoie şi de un vot al congresului care va avea loc, cel mai probabil, abia în luna noiembrie.