PSD a depus la Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului liberal. Marcel Ciolacu: ”Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili” (VIDEO)

PSD a depus la Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului liberal. Marcel Ciolacu: ”Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

PSD a depus, luni, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, intitulată „Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată!”.

UPDATE, 17 august, ora 19.30 –Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban va fi citită pe 20 august în plenul reunit al Parlamentului. Decizia a fost luată luni seară în Birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Ședința de joi, 20 august, este programată la ora 12.00.

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al României”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Șeful social-democraților a prezentat câteva dintre acuzele pe care PSD le aduce la adresa Guvernului Orban și a făcut apel la toate partidele parlamentare să voteze moțiunea de cenzură.

”Au făcut chermeze în sediul Guvernului în timp ce toată România era închisă, și-au pus toate neamurile pe funcții și au devalizat bugetul de stat sub paravanul pandemiei. Pentru toate tunurile date la Unifarm trebuie să răspundă, nu numai politic, ci și penal. (…) Pentru a se îmbogăți pe trei generații, au sabotat cu bună știință sănătatea românilor, au pus în pericol sănătatea noastră, a tuturor. Românii văd astăzi că ei sunt singurii care au plătit un preț uriaș în timp ce guvernanții i-au sfidat fără jenă, s-au crezut deasupra legii și au furat cu zece mâini. Un guvern care își fură propriul popor trebuie să plece. Un guvern care împinge România spre dezastrul economic trebuie să plece. Un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoșează pe români cu amenzi trebuie să plece. Un guvern care nu crește alocații, salarii și pensii trebuie să plece. Această moțiune este susținută de aproape un milion de români care vor ca drepturile lor să fie respectate. (…) Fac un apel către toate partidele să dea dovadă de responsabilitate și să voteze această moțiune de cenzură”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: ”Cred că și celelalte forțe politice vor fi responsabile și vor vota această moțiune de cenzură”

Moțiunea de cenzură a fost semnată de 205 parlamentari, iar pentru a fi adoptată este nevoie de votul a 233 de aleși. În acest context, Marcel Ciolacu a declarat că PSD speră ca celelalte forțe politice să dea dovadă de responsabilitate și să susțină acest demers.

„Cred că și celelalte forțe politice vor fi responsabile și vor vota această moțiune de cenzură. Atributul opoziției este de a depune moțiune de cenzură. Este pentru prima oară când nu mai există gri în politica românească, există alb și negru. Cred că este cazul ca românii să afle cine este la putere și cine este în opoziție. PSD negociază cu absolut toate forțele politice, mai puțin cu cele aflate la guvernare, respectiv cu PNL și PMP. Am avut discuții și cu domnul Victor Ponta. Acum câteva zile, domnul Victor Ponta a spus că va vota moțiunea. Mă bazez pe voturile tuturor oamenilor politici responsabili în acest moment în Parlamentul României. Cred că este cazul ca și USR să ne demonstreze dacă este la putere sau în opoziție”, a mai declarat Ciolacu.

Totodată, liderul PSD a precizat că își dorește ca votul asupra moțiunii de cenzură să aibă loc cât mai repede.

”Cât mai repede, respectând Constituția. Avem cinci zile până dăm citire moțiunii și după trei zile, Biroul permanent reunit va programa votul. În cazul în care va fi atacată, așteptăm decizia CCR”, a precizat Ciolacu.

Ciolacu: ”Este un act patriotic să votezi această moțiune, nu va crea un haos”

Premierul Ludovic Orban a catalogat, luni, depunerea moțiunii de cenzură de către PSD drept un act de iresponsabilitate. Întrebat, în acest context, dacă social-democrații își asumă acest demers în plină epidemie de coronavirus, Ciolacu a răspuns: „Ne-am asumat și învestirea acestui guvern la intervenția președintelui României pentru că urma o situație delicată pentru români. Am văzut ce a făcut acest guvern și avem o criză economică necontrolată. Cifrele ne arată că, în acest moment, România s-a împrumutat cu 1.000 de euro pe minut. Cred că este cazul ca acest guvern să plece acasă. Este un act patriotic să votezi această moțiune, nu va crea un haos”.

Întrebat dacă PSD va propune un premier tehnocrat în cazul în care Guvernul PNL va fi îndepărtat prin moțiune de cenzură, liderul social-democrat a răspuns: „Avem o propunere de prim-ministru. Nu este membru PSD în acest moment”.

Marcel Ciolacu a mai menționat și că Eugen Teodorovici a fost singurul social-democrat care nu a semnat moțiunea de cenzură.

”Domnul Teodorovici candidează la Congres, deci este membru PSD, nu poate fi premier. Este singurul parlamentar al PSD care nu a semnat moțiunea de cenzură. E ca o glumă de la radio Erevan: Ceaușescu a fost ilegalist. Nu, ci semiilegalist. Cum adică semiileaglist? Se pitea, dar nu îl căuta nimeni”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie