Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru ca protocolul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO să fie supus spre ratificarea Parlamentului României.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, și a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949”, se arată în comunicatul transmis luni de Administrația Prezidențială.
Cele două protocoale au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles. Inițial, Turcia și-a manifestat opoziția față de aderarea celor două state, însă liderii de la Ankara, Helsinki și Stockholm au ajuns în cele din urmă la un acord în marja Summitului NATO de la Madrid, deblocând astfel procesul.
Mulți analiști occidentali încadrează intrarea celor două state nordice în Alianța Nord-Atlantică printre principalele consecințe strategice ale invaziei lansate de Rusia în Ucraina în 24 februarie.
Intrarea celor două state în Alianță este până la urmă un efect al politicii prost alese a Rusiei, a declarat șeful diplomației române, în 13 iulie, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.
„Faptul că Finlanda și Suedia, ca state neutre, au decis în urma constatării efectelor negative la adresa securității în general a Alianței Nord-Atlantice și a spațiului european în general să abandoneze politica lor de neutralitate și să ceară să devină membri ai NATO, asta ne arată că lucrurile sunt foarte serioase și este un efect până la urmă al politicii prost alese a Federației Ruse”, spunea Bogdan Aurescu.
„În definitiv, faptul că Suedia și Finlanda vor deveni membri NATO înseamnă mai multă securitate pentru țările astea, dar și pentru Alianță în ansamblul său. Se întărește Flancul Estic în partea de nord a acestuia, la Marea Baltică, se complică existența Rusiei, într-adevăr. Practic, frontiera aliată cu Rusia se mărește considerabil, fiindcă Finlanda are o frontieră considerabilă cu Federația Rusă, iar cele două state, chiar dacă sunt state neutre, trebuie spus că ele au o securitate foarte puternică, armate teritoriale bine structurate, cu echipamente moderne”, mai declara ministrul Afacerilor Externe pe B1 TV.