Protestele din România continuă să fie reflectate în presa internaţională. Principalele ziare şi posturi de radio şi televiziune au relatat că manifestaţiile de la Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării au continuat cu şi mai mare înverşunare pentru a 5 zi consecutivă.
În opinia jurnaliștilor străini, exasperarea socială a atins un prag critic iar prin reintroducerea lui Raed Arafat la postul de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, Guvernul a încercat fără succes un gest de calmare a protestarilor.
BBC precizează că autorităţile de la Bucureşti au decis reinstalarea în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii a doctorului Raed Arafat după ce acesta îşi prezentase demisia ca urmare a dezacordului privind proiectul legii sănătăţii.
Postul britanic mai spune că doctorul Raed Arafat va face parte din echipa care va elabora proiectul unei noi legi a sănătăţii. Însă BBC spune că adevăratele cauze ale protestelor din aceste zile din România sunt sărăcia, corupţia şi măsurile de austeritate ale guvernului Boc din cauza cărora oamenii o duc tot mai rău.
Decizia autorităţilor române de a-l repune în funcţie pe doctorul Raed Arafat este prezentată şi de postul american de televiziune CNN. Acesta notează că fondatorul SMURD şi-a retras demisia după o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu.
Protestatarii s-au strâns însă pentru a cincea zi de demonstraţii, scandând „Libertate!” şi afişând bannere pe care scria „Foamea şi sărăcia au cuprins România!”. Aceştia fluturau steaguri cu o gaură în mijloc, simbolul revoluţiei din 1989, notează şi agenţia Associated Press.
Publicaţia franceză Metro scrie de asemenea că puterea a încercat să calmeze potestatarii, apreciind că România ar trebui să-şi regăsească liniştea.
Despre protestele din Bucureşti scriu şi portalul de ştiri Yahoo News şi cotidianul american Huffington Post.
Publicaţia Christian Science Monitor scrie că protestele din România au scos la suprafaţă anii de furie cauzată de stagnarea economică şi de corupţia autorităţilor. Viitorul Guvernului era incert marţi noaptea, în condiţiile în care protestatarii au continuat să ceară demisia preşedintelui, apreciază sursa citată, adăugând că percepţia unei elite politice şi economice autoritare şi corupte, care s-a schimbat prea puţin după comunism, a exacerbat frustrarea publicului.
Postul de televiziune arab Al Jazeera menţionează că protestele au adus în stradă oameni de toate vârstele, în timp ce agenţia Reuters notează de asemenea că prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari că violenţele nu vor fi tolerate.
Ţara evitase până acum genul de violenţe care au afectat Grecia şi alte state europene îndatorate, în pofida reducerii cu 25 la sută a salariilor în sectorul public şi a creşterii TVA cu 5 puncte procentuale, în 2010, precizează agenţia.