Proteste la Oltchim și Arpechim: Sute de angajați cer repornirea Combinatului și plata salariilor restante

Publicat: 26 09. 2012, 08:38

Sute de angajaţi ai combinatului Oltchim au ieşit din nou în stradă miercuri. Cu salariile restante, peste 500 de oameni cer autorităţilor să rezolve situaţia. Ministrul Economiei promite că activitatea combinatului va fi reluată în cel mult 3 săptămâni.

Liderul protestatarilor, Corneliu Cernev, spune că salariaţii de la Oltchim nu mai au încredere în guvernanţi şi că oamenii şi-au pierdut toate speranţele.

„Nu mai avem încredere nici în planurile lui Dan Diaconescu, nici în cei de la Guvern, care au spus că ne ajută cu fonduri, cu credite, cu salariile restante. Am reluat protestele pe platformă, vrem ca acest combinat să mai aibă viitor. Acum combinatul nu are niciuun viitor”, a declarat Corneliu Cernev.

De asemenea, o parte dintre angajaţi iau în calcul varianta de a veni la Bucureşti pentru a protesta la Ministerul Economiei.

Protestele nu au fost lipsite de incidente. La un moment da, printre manifestanți s-au inflitrat câțiva tineri străini cu pancarte pe care scria „Oltchim nu e OTV”. (Detalii AICI)

Şi la Arpechim Piteşti angajaţii protestează. Ei susţin că vor ca şi compania lor să se privatizeze. În jur de 600 de oameni cer lămurirea situaţiei de la Arpechim.

De asemenea, peste 300 de angajaţi de la Divizia Petrochimică Bradu de la Piteşti, aparţinând Oltchim Râmnicu Vâlcea, protestează, miercuri, în faţa sediului societăţii, nemulţumiţi de amploarea scandalului privatizării. (Detalii AICI)

Sute de angajați protestează la Oltchim

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />

În 5 septembrie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, unde a avut discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate. Liviu Pop le-a spus salariaţilor care protestau în curtea combinatului că unitatea „nu se va lichida, ci se va privatiza”. Salariaţii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut la combinat, solicitând „transparenţă” şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că „a participat la prăbuşirea Oltchim”, cerând demisia acestuia.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Contractul nu a fost însă semnat luni, din cauza lipsei unor anexe, iar premierul Victor Ponta Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, după ce se va constata că Dan Diaconescu nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, luni, că angajaţii Oltchim îşi vor primi în continuare salariile, el arătând că „circul” privatizării companiei trebuie să înceteze şi că Guvernul va veni cu un plan pentru următoarele şase luni, pentru a salva combinatul.