Proteste de 1 Mai în toată lumea: Angajații din mai multe țări ies în stradă nemulțumiți de condițiile de muncă și salarii

Publicat: 01 05. 2012, 08:42

Ziua de 1 mai aduce proteste în toată lumea. Nemulţumiţi de condiţiile de muncă oferite de angajatori, de nivelul salarial şi de tăierile bugetare ori de cadrul legislativ învechit, muncitorii ies în stradă. Mişcări ample sunt aşteptate în Grecia, Rusia, Franţa, Germania ori Marea Britanie. Iar autorităţile s-au pregătit în mod special pentru această zi.

Străzile încep să se umple de muncitori care doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la condiţiile grele de la locul de muncă, a salariilor mici şi cer guvernelor să implementeze noi legi care să ofere mai multă protecţie angajaţilor.

Muncitorii unei fabrici de oţel din Grecia sunt în grevă de şase luni şi cer conducerii să înceteze concedierile şi să crească salariile. Lor li se vor alătura, pe parcursul zilei, alte câteva zeci de mii de persoane, care vor ieşi în stradă în mai multe oraşe. Un miting de proporţii va avea loc la Atena, în Piaţa Syntagma.

„Ziua de 1 mai este un simbol pentru noi, mai ales după ce s-a întâmplat în sectorul industrial. Protestăm de 183 de zile. Unul dintre principalele motive este faptul că nu putem întoarce spatele unei lupte ce a fost câştigată cu sânge”, a spus protestatarul Haris Manolis.

Iar autorităţile au luat măsuri speciale pentru a se asigura că protestele nu se transformă într-o luptă între manifestanţi şi forţele de ordine. Organizatorii apreciază că peste patruzeci de mii de persoane vor participa numai la marşul din Atena. Pe străzi vor fi dispozitive sporite de poliţişti şi jandarmi, pentru a-i supraveghea pe manifestanţi.

Manifestaţii sunt aşteptate şi în Spania, o altă ţară greu încercată de criza financiară, în Franţa, Germania ori Rusia.

Rușii au ieșit primii în stradă, astfel că la Moscova în jurul orei 10:00 s-au adunat sute de protestatari.

Proteste în ziua de 1 Mai sunt și la București, unde cadrele militare disponibilizate protestează în faţa Guvernului, alături de mineri, profesori, revoluţionari. În total, sunt aşteptaţe nu mai puţin de 12.000 de persoane.

Rușii ies în stradă de 1 Mai

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />