Protest extrem la Guvern: Cinci revoluționari sunt în greva foamei. Revendicările lor

Publicat: 02 07. 2023, 18:56
Actualizat: 02 07. 2023, 20:03
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cinci revoluționari sunt în greva foamei în fața Guvernului României. Ei cer adevăr și dreptate pentru victimele Revoluției din decembrie 1989: „Este inadmisibil ca după 33 de ani de la Revoluție, criminalii și torționarii noștri să trăiască liniștiti, fără a fi vreodată anchetați pentru crimele comise împotriva umanității”.

De asemenea, aceștia solicită ca secretarul de stat Mihai Dodu de la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist să nu fie destituit din funcție. Reacția lor vine în contextul în care au aflat că mai multe asociații de revoluționari apropiate de PSD s-au mobilizat pentru demiterea lui Dodu. Se întâmplă după ce o comisie specială din Secretariatul de stat pentru revoluționari a respins solicitarea lui premierului Marcel Ciolacu, preșeidntele PSD, de a fi declarat luptător cu rol determinant la Revoluție.

„Pentru noi, cei aflați în greva foamei, dar și pentru colegii care au luptat cu adevărat pentru Libertate, un dosar fals de revoluționar înseamnă întinarea sacrificiului făcut de eroii căzuți la Revoluție cât și denaturarea adevarului istoric prin declarațiile lor de luptă, false”, mai susțin greviștii.

De asemenea, ei mai solicită desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 care „consumă banul public”.

Această formă extremă de protest are loc la câteva săptămâni după ce mama unui elev ucis la Revoluție și-a dat foc în Poiana Brașov. Poliția și procuratura au ținut secret cazul.

Cinci revoluționari se află în greva foamei în fața Guvernului

Pe 28 iunie, trei revoluționari au intrat în greva foamei, iar peste două zile alți doi li s-au alăturat.
Aceștia sunt:

1. Marius Preda – București, 53 de ani, posesor al certificatului seria LRT-P 00033, rănit în data de 24.12.1989 în CC, împușcat în femurul drept și în zona iliacă dreaptă, tranferat în Italia la începutul lui ianuarie 1990, cu răni care au necesitat 352 zile de spitalizare, rămas cu handicap locomotor și având gradul 2 de invaliditate.

2. Radu Traian – București, 55 de ani, posesor al certificatului seria LRT-R 00070, rănit în data de 22.12.1989 în CC, împușcat în ambele glezne, transferat în Italia la începutul lui ianuarie 1990, cu răni care au necesitat 300 de zile de spitalizare, cu decizia de ,,invaliditate definitivă și gravă”, rănit grad 3 de invaliditate.

3. Marian Dedu – București, 48 de ani, posesor al certificatului seria LRT-R 00069, rănit în data de 22/23.12.1989 în fața CC, împușcat în cap și bazin, transferat în Italia în luna martie 1990, spitalizat în Spitalul Universitar Floreasca 47 de zile iar în Italia 93 de zile, cu decizia de invaliditate grad 2.

4. Eugen Secașiu – Sibiu, 63 de ani, posesor al certificatului seria LRT-S 00104, rănit în data de 21.12.1989 în fața Miliției Sibiu, perforație abdominală (glonțul a ieșit pe partea posterioară), spitalizat timp de 21 de zile, fără grad de invaliditate.

5. Nicoleta Giurcanu – București, 48 de ani, posesoare a certificatului seria LRE-M 00031, reținută în perioada 21.12.2023 – 23.12.2023, împreună cu fratele și tatăl, la Secția 14 Miliție -Miliția Capitalei – Fort 13 Jilava – Miliția Capitalei – Centrul de Primire Minori, str. Aron Florian, nr. 4.

Revendicările revoluționarilor aflați în greva foamei

Aceștia vor ca secretarul de stat Mihai Dodu de la Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 să nu fie destituit din funcție după ce Comisia 92 a Secretariatului a decis că premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu îndeplinește condițiile pentru a fi luptător cu rol determinant al Revoluției din 1989.

Revoluționarii îi cer lui Ciolacu să dea asigurări că Dodu va rămâne în funcție și-și va duce mandatul la final. Ei mai solicită ca toate comsiile din cadrul SSRML să-și exercite atribuțiile fără vreo presiune externă.

„Pentru noi, cei aflați în greva foamei, dar și pentru colegii care au luptat cu adevărat pentru Libertate, un dosar fals de revoluționar înseamnă întinarea sacrificiului făcut de eroii căzuți la Revoluție cât și denaturarea adevarului istoric prin declarațiile lor de luptă, false”, mai susțin aceștia.

Totodată, revoluționarii vor să se facă dreptate victimelor Revoluției din decembrie 1989.
Referindu-se la Dosarul Revoluției, ei cer ca acesta să ajungă pe masa unui judecător asupra căruia să nu fie nicio bănuială de colaborare cu fostele organe de securitate și miliție: „Atragem atenția asupra tergiversării procesului Dosarului Revoluției, Dosarul nr. 1687/1/2022/a2 care este instrumentat de judecătorul Ionel Laurențiu Besu de la Curtea de Apel București. Se cunoaște faptul că Besu a fost ofițer în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă a MAI, cunoscută ca „Doi și-un sfert”. Conform CV-ului oficial, judecătorul Ionel Laurențiu Besu a lucrat și în Ministerul de Interne, fiind ofițer la DGIPI București între anii 2006-2011. Acesta a devenit judecător la Judecătoria Fetești în anul 2011. Ținând cont de trecutul acestui judecător, cerem ca judecarea Dosarului Revoluției să fie făcută de un judecător asupra căruia să nu fie nicio bănuială de colaborare cu fostele organe de securitate și miliție”.

Aceștia au mai spus că e inadmisibil ca oamenii care au făcut parte din aparatul represiv să fie azi premiați cu pensii speciale și onoruri militare: „Este inadmisibil ca după 33 de ani de la Revoluție, criminalii și torționarii noștri să trăiască liniștiti, fără a fi vreodată anchetați pentru crimele comise împotriva umanității. Ba, mai mult, toți cei care au făcut parte din aparatul represiv de atunci, să urce în grade, să primească funcții în instituțiile statului român și pensii speciale, să fie îngropați cu onoruri militare!”.

Revoluționarii greviști au mai precizat că adevărul ar putea ieși la iveală și s-ar face dreptate dacă s-ar înființa în Parchetul General un Serviciu pentru Cercetarea Infracțiunilor contra Umanității cu procurori integri, care să cerceteze în mod profestionist faptele de la Revoluție.

Totodată, ei mai solicită desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 care „consumă banul public”: „În 2022 au fost aprobate 2,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru o instituție-sinecură iar pentru 2023 au fost aprobate alte 3 milioane de lei. Dacă s-ar desființa acest institut care nu cercetează faptele de la Revoluție și s-ar face curățenie în rândurile mișcării revoluționare, atunci ar exista bani pentru acoperirea indemnizațiilor reparatorii pentru urmașii eroilor martiri și răniții Revoluției”.

Revoluționarii mai cer și respectarea tuturor articolelor Legii 341/2004, nemaifiind aplicate din 2010: „Există un proiect finalizat al urmașilor și răniților pe care Guvernul României îl blochează de 1 an și 2 luni. Urgent OUG pentru mamele de eroi martiri și răniții Revoluției! Acestea sunt categoriile cele mai afectate care depind de indemnizația reparatorie! Numărul lor este 2800! Cazul d-nei Ileana Negru!”.