Propunerile lui Toader sunt la fel de periculoase precum ”legile” lui Iordache. Iar asta nu este vestea cea mai proastă

Propunerile lui Toader sunt la fel de periculoase precum ”legile” lui Iordache. Iar asta nu este vestea cea mai proastă
Foto:Epoch Times Romania

Ministrul Tudorel Toader a prezentat miercuri propunerile sale de modificare a Legilor Justiției, iar câteva dintre acestea au același efect devastator precum cele promovate de predecesorul său, Florin Iordache.

În primul rând, Toader a anunțat că-l va scoate pe președintele țării din procedura de numire a procurorilor-șefi, pe motiv că vrea să elimine factorul politic din sfera sistemului judiciar. Argumentul, însă, este contrazis chiar de o altă propunere făcută de Toader: trecerea Inspecției Judiciare, instituție acum autonomă care anchetează abaterile disciplinare ale magistraților, tocmai în subordinea Ministrului Justiției.

”Adică exact sub controlul factorului politic. Şi încă ce control… De bine, de rău, preşedintele „interfera” în activitatea procurorilor o dată la trei ani, când făcea numirile de şefi. Pe când Inspecţia Judiciară „interferează” cu activitatea nu doar a procurorilor, ci şi a judecătorilor – şi o face în fiecare zi, nu o dată la trei ani. Or punerea acestei instituţii sub control politic este de departe cea mai periculoasă dintre propunerile ministrului”, scrie Liviu Avram, pentru Adevărul.

Șocul zilei a venit, însă, chiar dinspre Inspecția Judiciară. Un purtător de cuvînt al instituției a transmis că ”Inspecţia Judiciară apreciază intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa acestei instituţii faţă de Consiliul Superior al Magistraturii”. Acesta nu a spus nimic despre intenția lui Tudorel Toader de a trece instituția sub controlul Ministerului Justiției.

”Nu ştim dacă purtătorul de cuvânt a înţeles exact despre ce e vorba, dacă era beat sau dacă chiar a vorbit în numele instituţiei. Căci s-a purtat exact ca o slugă – altminteri om liber – care se bucură când în casă pătrund piraţii şi-i ucid stăpânii, iar la final apreciază intenţia piraţilor de a-l lua sclav”, mai scrie Avram, pentru Adevărul.

Și aceasta nu este singura idee a lui Toader care pune probleme. El mai susține înfiinţarea unei noi direcţii în Parchetul General, care să se ocupe strict de faptele penale ale magistraţilor, asta deși un astfel de serviciu specializat există deja în cadrul DNA. Și cum serviciul și-a demonstrat competența, iar ministrul nu a oferit nicio justificare pentru această schimbare, rămâne doar ipoteza unui tribut plătit magistraţilor care sunt sau se pregătesc să devină corupţi şi vor să scape de radarul DNA.

”Iar vestea cu adevărat proastă abia acum urmează şi nici măcar nu e nouă: pachetul de legi propus de Tudorel Toader va merge la Parlament. Răul cel mare de acolo vine…”, este concluzia lui Liviu Avram.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`