România obligată să desemneze o femeie drept comisar european: Socialiștii amenință că nu votează Comisia Europeană dacă nu se respectă cota de gen

Publicat: 06 11. 2019, 11:23
Foto: Facebook/ European Parliament

Noul Guvern condus de Ludovic Orban și-a intrat în rol iar una din principalele decizii pe care trebuie să le ia acum este desemnarea unui comisar european din partea României.

Decizia acestora pare deja îngrădită după ce liderul grupului Socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva

Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie, transmite Politico.

Această amenințare vine ca urmare a faptului că Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați.

O primă lovitură a venit după ce Franța a decis să o înlocuiască pe Sylvie Goulard cu Thierry Breton. Acum, comisia are în palmares 15 bărbați și 11 femei.

De altfel, reamintim că în scrisoarea adresată Vioricăi Dăncilă, înainte de părăsi funcția, de către Ursula von der Leyen se menționa expres ca propunerea să fie o femeie.

Cele două nume luate în calcul de către liberalii pentru a face nominalizarea de comisar european sunt europarlamentarii Adina Vălean și Siegfrid Mureșan. Cum se pare că la Bruxelles se cere expres o femeie, Adina Vălean este favorită pentru a ocupa această funcție. (Detalii AICI)