Propunerea de eliminare a pragului electoral a fost respinsă de Comisia Juridică din Senat
UPDATE: Toni Greblă a precizat la finalul ședinței Comisiei Juridice că atât propunerea de eliminare a pragului electoral, cât și aceea de organizare a referendumului în două zile, au fost respinse de majoritatea membrilor Comisiei.
„Pragul este o frână în votul populației. Descurajează folosirea referendumlui ca mijloc de consultarea a populației” a explicat Greblă, memționând că principala motivație ar fi că cei absenți de la vot vor fi încadrați automat în categoria celor care spun ”NU” la vot.
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Toni Greblă, a propus organizarea unui refrendum fără pragul de prezenţă la vot de jumătate plus unu, pe motiv că într-un referendum nu ar trebui să existe prag.
„Nicio ţară membră a UE nu are prag electoral pentru că înseamă de fapt anularea rezultatului oricărui referendum. În Elveţia, care este ţara cu cele mai multe referendumuri locale, cantonale, prezenţa la vot la referendum este în medie 20% astfel încât pragul electoral îl au doar două ţări din 47 ale Consiliului Europei, Lituania şi Rusia. Eu cred că la referendum, având în vedere că nu vine populaţia la vot ar trebuie eliminat pragul pentru că altfel referendumul nu are sens”, a declarat Toni Greblă, potrivit gândul.
Potrivit formei actuale a legii, referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot. Președintele interimar Crin Antonescu a semnat marți dimineață degretul privind promulgarea Legii.
Propunerea lui Greblă a fost discutată în cadrul Comisiei Juridice, împreună cu propunerea de organizare a referendumului pe durata a două zile.