Promisiuni de transparență decizională. Cum vor candidații pentru Primăria Generală să consulte bucureștenii și să-i informeze despre proiectele ce vor fi derulate (VIDEO)

Publicat: 24 05. 2016, 22:34

Candidații pentru Primăria Generală, Gabriela Firea, Cătălin Predoiu și Nicușor Dan, au explicat pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, care vor fi modalitățile prin care vor asigura transparența decizională, în eventualitatea în care vor ieși învingători în cursa electorală pentru Primăria Capitalei.

”Am primti deja mesaje de la activiști de mediu, care observă că s-a dat print bugetului – 1.000 de pagini -, deși acesta poate fi consultat online. Ei sunt foarte sensibili la acest subiect. Am prevăzut în programul de guvernare locală că toate deciziile de interes cetățenesc vor fi luate după consultarea specialiștilor, dar și a bucureștenilor. Asta înseamnă ascultarea asociațiilor, ONG-uri, asociațiilor de proprietari, celor care vor să-și spună opinia. Când deschizi cu adevărat un dialog, nu transferi doar pe site un anunț, ci consultarea trebuie să fie reală. Totuși, nu poți pentru fiecare investiție să faci referendum, mai ales dacă este necesară cu adevărat și aprobată de Consiliul General”, a declarat Firea.

”Consultarea trebuie să îmbrace toate formele aflate la dispoziția cetățeanului, în funcție de posibilități și optiuni. Unele consultări pot avea loc prin intermediul asociațiilor profesionale sau de locatari ori direct cu cetățenii, altele pot fi prin intermediul reprezentanților. Vreau să folosesc intens echipa pe care o am în tot Bucureștiul și să colectez semnale. De asemenea, mă pot folosi și de reprezentanții lor în Parlament, care au circumscripții în București. Intenționez să creez o interfață IT pentru cei care preferă dialogul online. Nu exclud folosirea sondajelor, care pot fi suportate prin parteneriate public-privat. Forma cea mai radicală de consultare, referendumul, va fi folosită doar obiective importate. Trebuie să ieșim din logica infantilă și simpistă că unii sunt buni și alții răi. Poți să vii cu contraexemple și să spui că un partid se ține de cuvânt și unele ONG-uri nu”, a declarat Predoiu.

”Ca să răspund doamnei Firea: documentul are o ștampilă. Primăria, în bătaie de joc, pune o ștampilă și scanează paginile astfel încât să nu poți să dai o căutare după ce te interesează. De asta trebuie să imprimăm o mie de pagini. Pe chestiunea consultării, aici avem Legea 52 a transparenței decizionale. Problema e că ea se aplică formal. În anumite primării de sector nu se aplică deloc. E o consultare pe actele normative ale primăriei. Vin cetățenii într-o sală, dar niciun consilier care urmează să voteze proiectul care pe ei îi interesează nu e în sală. Am fost la dezbateri de cel putin 30 de ori, nu mai merg că nu are sens. Opinia cetățeanului nu e ascultată. Să luăm exemplul turnului din intersecția Eminescu-Dorobanți-Broșteanu – 40 de metri – care nenorocește circulația. Regimul de înălțime e de 15 metri, ei ei vor să facă de 40. O mie de oameni au semnat o petiție, bucureștenii au venit la dezbatere și au spus că vor construcții ca ale lor și consilierii tot au votat proiectul. Obligativitatea dezbaterii publice a bugetului e o prevedere specială. Acum doi ani am vrut să intervenim, dar am fost primiți la dezbatere după ce bugetul a fost votat”,a declarat Dan.

Candidații pentru Primăria Generală promit transparență decizională

#DIRECT_ONE_fmbh1n#