Proiectul lui Șerban Nicolae care ar transforma Insula Belina într-un paradis fiscal, adoptat marți de Camera Deputaților. Inițiativa controversată a trecut deja de Senat (VIDEO)
UPDATE, 3 noiembrie, ora 16.50 – Proiectul de lege care prevede scutirea de impozite pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat pe care se desfășoară activităţi economice de agrement și turism a fost adoptat marți de Camera Deputaților cu 177 de voturi „pentru”, 94 „împotrivă” şi trei abţineri.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Camera Deputaților discută, în ședința de plen de marți, mai multe inițiative legislative, iaruna dintre ele este cea depusă de senatorul Șerban Nicolae și ar putea transforma Insula Belina într-un paradis fiscal. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, în decembrie 2019.
Camera Deputaților discută, marți, proiectul lui Șerban Nicolae care ar transforma Insula Belina într-un paradis fiscal
Potrivit formei adoptate de Senat, „prezenta lege instituie un regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcțiilor edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate, în scopul dezvoltării activităților economice, creării locurilor de muncă și creșterii veniturilor bugetare”.
„Terenurile care fac obiectul prezentei legi sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică”
Concret, activitățile economice care pot fi autorizate pe aceste terenuri și care vor beneficia de un regim fiscal special, cu impozite și taxe locale reduse cu 50%, „sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora”.
„Chiar dacă aparent, facilitățile fiscale ar duce la diminuarea potențialelor venituri bugetare, în realitate, la data prezentei propuneri, e vorba de comparația cu inexistența oricăror venituri bugetare, adică, zero venituri. În cadrul acestor facilități, nu sunt incluse nici un fel de contribuții sociale și de sănătate, tocmai în considerarea interesului salariaților față de efectele acestor contribuții, respectiv, asigurările sociale și asigurările de sănătate. Terenurile vizate se constituie exclusiv în proprietate publică a statului. Acestora li se aplică dispozițiile prevăzute de legislația privind regimul concesiunilor. Sunt exceptate, pentru motive lesne de intuit, terenurile care fac parte din rezervații sau arii naturale protejate, cele aflate în parcuri urbane și în zone de agrement intravilan, terenurile inundabile și cele folosite pentru exploatații agricole, precum și terenurile pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu, prin alte acte normative”, se arată, printre altele, în expunerea de motive a proiectului inițiat de Șerban Nicolae.
Șerban Nicolae a mai avut o inițiativă asemănătoare în 2017, când depunea o propunere legislativă similară, care a fost votată de Senat în același an, respectiv de Camera Deputaților în 2019. Forma finală, trimisă la promulgare, a fost atacată la Curtea Constituțională de parlamentari din PNL și USR, dar și de președintele Klaus Iohannis. În iunie 2019, CCR admitea cu unanimitate de voturi sesizările de neconstituționalitate formulate de șeful statului și de cele două formațiuni, amintește Radio Europa Liberă România.