Proiectul Guvernului Orban privind carantinarea și izolarea ajunge, joi, în plenul Camerei Deputaților

Proiectul Guvernului Orban privind carantinarea și izolarea ajunge, joi, în plenul Camerei Deputaților
Foto: Inquam Photos / George Calin

Plenul Camerei Deputaților dezbate, joi, proiectul de lege care pune în acord cerințele Curții Constituționale a României (CCR) privind carantinarea și izolarea, într-o ședință ce este programată la ora 13. Propunerea de act normativ a fost aprobată de Guvernul Orban în ședința de luni, dar senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat că va ajunge în plen cu „modificări majore”.

Proiectul Guvernului Orban privind carantinarea și izolarea ajunge, joi, în plenul Camerei Deputaților

„Încă de vineri vă spuneam că, în acest weekend, se va lucra la un proiect de lege care să pună în concordanță deciziile Curții Constituționale. Suntem în măsură și astăzi a fost aprobat înședință de Guvernun proiect legislativ care să inițieze niște măsuri igienico-sanitare pentru situații deosebite de risc epidemiologic sau biologic. De ce este necesar? Este necesar pentru a putea gestiona și controla pandemia prin care trecem. Ați putut observa de vineri până astăzi modificările de observare sau de abordare a tot ce a însemnat carantină, a tot ce a însemnat izolare, chiar și internarea în spital. Noi suntem în acest moment într-o evaluare a numărului de cazuri în care s-a solicitat externarea sau numărul de persoane care au părăsit izolarea sau carantinarea voluntară, sau pentru cei care nu au respectat izolarea și au solicitat punerea în concordanță cu decizia Curții. Dacă este să facem o evaluare de ieri până astăzi, deși astăzi avem 250 de cazuri noi la 4.600 de teste, avem o diferență de număr de pacienți în spitale de 550. (…) Suntem într-un moment în care acest proiect de lege a fost aprobat în ședința de Guvern, va merge în regim de urgență în Parlament. Sper ca, ceea ce spuneam și vineri, un interes național, un interes de sănătate publică, sănătatea poporului român, să nu lase loc de interpretare politică”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Proiectul de lege a fost aprobat de Guvernul Orban ca urmare a deciziei CCR care stipulează căsunt neconstituționale carantina și internarea obligatorie impuse prin ordin de ministru. Hotărârea l-a determinat pe premierul Ludovic Orban să afirme că răspunsul național la criza COVID-19 „afost boicotat, îngreunat și, aș spune în multe momente, sabotat literalmente de atitudinea unor lideri politici, de decizii care au fost luate împotriva voinței Guvernului și de atitudinea unor instituții publice care s-au comportat ca niște filiale declarate ale PSD.La fiecare nouă lovitură dată – nu împotriva Guvernului – împotriva sănătății publice, împotriva dreptului cetățenilor români la sănătate, noi am avut soluții și de data asta iarăși venim cu soluții. Urma să readuc aminte că, în urma unei decizii a CCR, practic toate amenzile date de instituțiile cu drept de control și de dare a amenzilor au fost anulate. Printr-o decizie a CCR ca și filială a PSD. Vă readuc aminte că la trecerea de la starea de urgență, în starea de alertă, ne-am trezit cu o altă decizie a CCR, care ne-a creat o situație dramatică, pe care până la urmă am putut să o rezolvăm printr-un proiect de lege înaintat de Guvern în procedură de urgență către Parlament, care a fost adoptat, dar evident a fost adoptat cu multe modificări, care ne-au îngreunat posibilitățile reale de a ne lupta eficient contra epidemiei”.

Marcel Ciolacu (PSD), despre „zombiul legislativ” creat de cabinetul PNL

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, este de părere că Guvernul Orban a creat „un alt zombi legislativ” prin acest proiect.

„Guvernul Orbannaște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL!Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor. Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar.(…)Am auzit azi cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă.De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un «dușman al poporului», pe modelul CCR!”, a scrisMarcel Ciolacu, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`