Proiectul descentralizării: Baronii locali vor avea mai multă putere, după ce controlul mai multor instituții de la ministere va fi transferat la autoritățile locale
Proiectul legii descentralizării, care urmează să fie adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvernul Ponta , luna viitoare, a apărut deja în presă.
Coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea, proiectul constă în mare în transferul controlului mai multor instituţii de la ministere la autorităţile locale, dând tot mai multă putere baronilor locali.
În plus, legea descentralizării va juca un rol semnificativ în alcătuirea bugetului de stat pentru anul viitor.
„Finanţarea atribuțiilor și competențelor descentralizate la nivel judeţean/local se face integral de la bugetul de stat. Sumele alocate pentru fiecare județ pentru finanțarea cheltuielilor publice transferate se repartizează pe unități administrativ-teritoriale prin hotărârea consiliului județean, adoptată după consultarea primarilor”, este articolul din proiectul descentralizării care pune frâiele în mâinile baronilor locali.
Deşi, iniţial, inspectoratele şcolare şi Poliţia erau incluse în planul descentralizării, conform noului proiect, acestea vor rămâne în cadrul ministerelor după ce liberalii s-au opus prevederilor.
Potrivit documentului obţinut de jurnaliştii de la Gândul, în competenţele autorităţilor publice locale vor intra: serviciile de sănătate publică la nivel judeţean, administrarea plajelor turistice, protecţia mediului, administrarea unităţilor sportive, protejarea patrimoniului cultural şi administrarea porturilor.
De asemenea, schimbări majore se vor produce la Ministerul Sănătăţii. Consiliul Judeţean se va ocupa de toate direcţiile de Sănătate publică care nu au funcţie de inspecţie şi control. Aici sunt incluse şi centrele de aparatură medicală, tratament şi ambulatorii de specialitate.
Nici Ministerul Agriculturii nu scapă. Autorităţile locale vor controla toate direcţiile judeţene fără unitatea fito-sanitară, oficiile judeţene de studii pedologice şi agronomice. Iar camerele agricole actuale vor fi unite într-o singură instituţie care se va numi Oficiul Judeţean Agricol, deasemenea administrat de Consiliul Judeţean.
De la Ministerul Mediului vor fi subordonate autorităţilor locale Agenţia Judeţeană pentru protecţia Mediului, Agenţia pentru Pescuit şi Acvacultură.
Iar Ministerul Muncii rămâne într-o situaţie incertă deocamdată pentru că ministrul Mariana Câmpeanu a declarat că aplicarea descentralizării în acest domeniu va afecta finanţările externe.
La Ministerul Tineretului şi Sportului procesul descentralizării continuă în acelaşi sens, cu subordonarea direcţiilor judeţene pentru Tineret şi Sport iar proprietăţile specifice vor fi incluse în domeniul public al judeţului sau localităţii.
Discuţii aprinse sunt şi la Ministerul Transporturilor, unde nu există o concluzie definitivă pentru ca Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti să treacă în subordinea Consiliului General al Capitalei. Însă, Metrorex va fi administrată de Consiliul General Bucureşti, în timp ce porturile fluviale vor fi controlate de administraţiile locale.
La Ministerul Culturii lucrurile sunt clare. Direcţiile judeţene pentru cultură fără funcţii de control şi inspecţie vor răspunde Consiliilor Judeţene, alături de sălile sau grădinile de spectacol cinematografic.
Iar la final, Autoritatea Naţională pentru Turism va fi administrată de Consiliile Judeţene. Iar cel mai puţin afectat de procesul descentralizării rămâne Ministerul Educaţiei care renunţă numai la învăţământul tehnic şi profesional.